DELA

”Alla på Åland vill att vi ska vinna guld igen”

FOTBOLL. Vila, träning och teambuilding. Det har Åland United ägnat sig åt under det knappt månadslånga uppehållet i Damligan. På lördag är det dags för match igen när laget ställs mot serieledarna PK-35 på bortaplan.
Målsättningen om en slutplacering bland de tre främst i Damligan och bra spel i UEFA Women’s Champions League står fast inför höstsäsongen.
Konstig och svår. Så beskriver Åland Uniteds tränare Marianne Miettinen lagets vårsäsong. Främst tänker hon på de skador laget drabbades av.
Men med en delad andraplats i tabellen inför omstarten är hon ändå nöjd med vad man presterade.
– Med tanke på den trupp vi hade tillgänglig och med många tuffa matcher och resor i början är det mycket starkt gjort, säger Miettinen.
Och i den sista matchen inför uppehållet, som slutade i en 2–1-seger över Honka, började Åland United dessutom visa upp det spel som Miettinen vill att hennes lag ska spela.
Så att uppehållet kom när det gjorde hade både sin bra och sina dåliga sidor.
– Det var lämpligt spelarna fick vila på grund av den belastning som våren inneburit. Både fysiskt och mentalt. Samtidigt hade spelet just börjat fungera.


Åland unikt
Speluppehållet inledde Åland United med en två veckors paus från fotbollen. Sedan följde två veckors träning. De första träningarna gick åt till att spelarna skulle komma igång igen.
– Den första veckan var lite ”Hej flickor, det här är en boll”.
Efter det har laget koncentrerat sig på spelövningar. Främst har man satsat på att förbättra försvarsspelet och att rätta till små saker i anfallsspelet. Dessutom har man kört lite fysträning inför den krävande höstsäsongen som förutom ligaspel även innebär spel i UEFA Women’s Champions League.
Teambuilding har man också hunnit med, något som Miettinen lyfter fram som mycket viktigt.
– Det är jätteviktigt att spelarna trivs med varandra. Och på den punkten är Åland unikt. Inte i något annat lag kan spelarna umgås så mycket som här.


Topp tre
Efter att ha tränat Åland United i ungefär ett halvår tycker Miettinen att hon mot slutet har börjat se resultat.
– Men ett halvår är en jättekort tid. Det tar ett tag innan de nya kommer in i laget. Man kan säga att matchen mot Honka var en vändpunkt. Innan det hade vi visat upp bra spel i sekvenser men aldrig i 90 minuter.
Inför säsongen satte Åland United upp en målsättning som gick ut på att laget skulle placera sig bland de tre bästa i Damligan och spela bra matcher i Champions League. Den målsättningen står fast, enligt Miettinen.
Att förväntningarna på Åland United är höga efter fjolårets mästerskap är ingenting som stör.
– Alla på Åland vill att vi ska vinna guld igen, men det är någonting som vi inom laget ser som en bra sak.
Under höstsäsongen kommer fokus i första hand att ligga på den inhemska ligan. Detta eftersom man inte på förhand kan veta hur långt deltagande i Champions League blir. I värsta fall stannar det vid två matcher.
Till Miettinens önskemotståndare rent resultatmässigt hör svenska mästarinnorna FC Linköping.
– Det är inte en drömlottning. Det är ett bra motstånd som vi ändå skulle ha en möjlighet att vinna över.
Miettinen vill dock inte sia alltför mycket om framtiden, varken när det gäller resultaten i Damligan eller i Champions League. Framförallt inte med vårens skadeelände i färskt minne.
– Vi vet aldrig vad som händer under säsongen. Vilket resultat vi är nöjda med i höst är svårt att säga nu. Det är många saker som kan hända.


Martin Portin

martin.portin@nyan.ax

tfn 528 462

erkki.santamala@nyan.ax