DELA

Ålänningar njöt av stämningen på skid-VM

SKIDNING. 600.000 människor följde VM längs med skidspåren i Holmenkollen förra veckan. 700.000 samlades på Karl Johan för att se prisutdelningarna live.
Visst fanns det även ålänningar på plats. Nya Åland har pratat med några av dem.
Dan Mattsson från Tranvik reste tillsammans med sin fru Marina och två andra par till Norge för att njuta av VM på plats.
– Vi ville göra något annorlunda på semestern, inte åka till Kanarieöarna eller Egypten. Dessutom är min fru väldigt intresserad av längdskidåkning, så därför passade en resa till VM bra, säger Mattsson.
Sällskapet reste till Oslo den 25 februari och stannade i en vecka.
– Det var jättebra. Lite transportproblem hade vi, speciellt i början när man fick stå i kö till tunnelbanan i någon timme för att komma ombord. På lördagen missade vi nästan hela tävlingen trots att vi startade redan tre timmar före. Senare i veckan gick det bättre, då gick tågen tätare och de satte in expresståg och sånt.
Mattsson säger att det dimmiga vädret som rådde under stora delar av veckan var lite förargligt.
– Vissa dagar såg man ingenting men man kunde välja att stå framför storbildsskärmar ute i skogen på vissa ställen. Trots att de åkte förbi tjugo meter bort valde man ibland att titta på skärmarna för att se bättre.
Veckans höjdpunkt var för ålänningarna Matti Heikkinens guld på 15 kilometer klassiskt.
– Den tävlingen följde vi på en pub i Oslo och det var väldigt spännande. Att han tog guld kändes rätt stort förstås.
Läs om fler ålänningar på VM i dagens papperstidning.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax