DELA

Ålänningar möts i SM-final

INNEBANDY. Hannes Öhman och Stefan Flöjt är ålänningarna som tar plats i Globen i helgen när SM-finalen i innebandy ska spelas.
– SM-guld är det största man kan vinna inom innebandyvärlden, och vinst är det enda som räknas, säger konkurrenterna.
De har upplevt två vitt skilda säsonger i svenska Superligan. Hannes Öhman har spelat så gott som varje match för sitt Storvreta och han placerade sig på åttonde plats i årets poängliga. Stefan Flöjt har suttit på bänken så gott som hela säsongen. Med en förstamålvakt som han själv benämner som ”världens bäste” har konkurrensen om platsen mellan stolparna i Caperiotäbys mål varit stenhård.
Tittar man på säsongen från ett annat håll har Flöjts och Öhmans säsonger sett lika ut. Caperiotäby och Storvreta placerade sig på första respektive andra plats i grundspelet i Superligan, på exakt samma poäng när 26 omgångar hade spelats.
– Det är de två bästa lagen som ställs mot varandra i Globen. Oavsett hur det slutar är det en värdig vinnare som koras på lördag, säger Öhman.


Jagar sitt andra guld
Öhman har spelat SM-final förut. Med sin tidigare klubb Balrog tog han sig till final två gånger. Första gången blev det ett silver, andra gången ett guld.
– Båda de gångerna spelades finalen på Hovet så jag har aldrig upplevt stämningen i Globen.
Öhman konstaterar dock att finaler av SM-dignitet är väldigt speciella att spela.
– Efter att ha spelat två SM-finaler och ett par VM-finaler vet jag att det inte alltid är det bästa laget som vinner. Man har bara en match på sig, det sitter 14.000 människor på läktaren och det gäller att hantera situationen och pressen. Det lag som klarar det bäst vinner.


Debut för laget
I grundserien vann Storvreta båda matcherna mot Caperiotäby. Den första med 11–4, den andra med 7–4.
– Kommer vi upp i det spel vi presterade då tar vi dem.
Storvreta har aldrig varit i final tidigare. Under Öhmans tid i klubben har man varit nära många gånger, men riktigt ända fram har man aldrig nått.
– Det är ett hårt och målmedvetet jobb från föreningens sida som gjort att vi nu lyckats ta ett steg till. Vi har gjort en lysande säsong. På söndag får vi göra bokslut och se hur pass lysande det verkligen blev.
Caperiotäby har varit i final tidigare. Flöjt har dock aldrig kommit längre än till den kvartsfinal som han nådde under sin tid i Fornudden.
– Jag har sett SM-finalen på tv och jag var och såg VM-finalen för ett par år sedan. Det ger en uppskattning om hur stämningen i Globen blir på lördag.
Antagligen blir det inget spel för Flöjt i finalen. Daniel Ramsin är förstamålvakt för Caperiotäby och om inget oväntat inträffar är det han som står.
– Men jag är redo ifall han skadar sig eller om något annat händer. Jag hoppade in mot Warberg och då vände vi och vann, säger Flöjt, som efter förra säsongen faktiskt övervägde att lägga skorna på hyllan.
– Då hade jag varit tredjemålvakt och jag funderade på att trappa ner. När två andra målvakter i klubben slutade blev jag ändå kvar och nu kan man dock inte klaga på hur det gått. Vi har haft en fantastisk säsong.
Hur behåller man motivationen när man vet att det finns en annan målvakt som alltid går före?
– Jag har redan varit med om så mycket i min innebandykarriär så jag behöver inte spela varje match, den hungern känner jag inte. I stället är jag nöjd med att få spela i ett bra lag och få bra träning. Jag vet att jag måste vara beredd att hoppa in ifall förstamålvakten blir skadad så det motiverar mig och möjligheten att ta ett SM-guld ger förstås motivation.
Flöjt tror också att Caperiotäby har goda chanser att vinna på lördag.
– Storvreta har många profiler men vi har ännu fler med landslagsspelare på i stort sett varje position. Vi har ett koncept vi tror på och vi gjorde flest mål i grundserien. Offensivt är det inga problem. Det gäller bara att vi sätter defensiven också.


Finns inget större
Vilket lag som vinner SM-finalen 2010 är Öhman och Flöjt alltså oense om. När det gäller SM-guldets betydelse är de dock rörande eniga.
– Det är det största man kan vinna inom innebandyvärlden. Skulle vi ta guld är det det största som hänt idrottsmässigt i mitt liv, säger Flöjt.
– Att ta ett guld skulle betyda jättemycket. Det är det största man kan vinna, större än ett VM-guld eftersom det ligger så mycket hårt jobb bakom, säger Öhman.
SM-finalen i innebandy direktsänds i TV4 på lördag med start klockan 16.30.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax