DELA

Ålänning i UEFA-cupen under helgen

FOTBOLL. I slutet av sommaren lämnade han IFK Mariehamn för Skövde AIK. Tipsligan mot svenska division ett. Men också vardagslunk med UEFA-spel. Alexander Weckström, 20, har under helgen spelat UEFA Futsal Cup i Tjeckien.
Alexander Weckström lämnade IFK Mariehamn i slutet av sommaren för Skövde AIK och högskolestudier i Sverige. Skövde spelar i division ett södra, vilket är divisionen under Superettan och Weckström gjorde sitt första inhopp häromdagen.
Men under helgen har Weckström varit i Tjeckien för att spela futsal, det vill säga fotboll inomhus, där Sverige representerades av just Skövde AIK som vunnit de svenska mästerskapen två år i följd. Trots att Weckström inte varit i klubben speciellt länge fick han ändå följa med.
– De tog väl med mig för att jag är teknisk och kvick, säger han. Och jag gjorde väl helt ok ifrån mig.

Teknisk sport
Futsal skiljer sig inte nämnvärt från den kanske mer vanligare inomhusvarianten five-a-side, men reglerna är tydligare och tävlingarna sanktioneras av UEFA. Matcherna spelas på handbollsplan utan sarg med fem spelare i vardera lag. Spelarna får inte tackla varandra och bollen är något mindre än en vanlig fotboll. Allt för att främja en teknisk och offensiv fotboll.
Och kanske är det detta som Weckström tar med sig till gräsplanen.
– Inte lär man sig allt för mycket förutom i tekniken. Det är nog mer som en rolig grej, säger han.
Skövde har inget utpräglat lag som endast satsar på futsal utan det är samma trupp som spelar utomhus. I första matchen mötte de ett serbiskt lag där alla spelarna var heltidsproffs. Och kanske var därför det gick som det gick.
Det blev förlust både där och i den andra matchen mot det tjeckiska hemmahoppen Chrudim. I sista matchen lyckades dock Skövde vinna över finska Ilves med 6-3.

Mycket nytt
Eftersom Weckström aldrig tidigare spelat futsal matchades han sparsamt i de två första matcherna. I sista matchen spelade han dock nästan hela tiden. Dock utan att göra något mål.
Trots segern över Ilves lyckades dock inte Skövde AIK ta sig vidare till nästa omgång och för den här gången är Europaäventyret slut för Weckström. Nu satsar han helt på utomhussäsongen.
– Det har varit ganska mycket med flytten men jag tar det lugnt och det är inte mycket kvar av säsongen. Jag satsar på nästa säsong och det tror jag klubben också gör, säger han.
För närvarande ligger Skövde AIK i tabellens mitt och allt talar för att det också blir placeringen vid säsongens slut.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax