DELA

Åländska talanger på väg mot IFK Mariehamn

FOTBOLL. Ansvariga tränarna för Ålands talangakademi är nöjda med första året men det finns fortfarande saker att utveckla.
– Det som hämmar oss mest är ekonomin, säger tränare Stephen Ward.
IFK Mariehamn startade tillsammans med farmarlaget SIFFK en så kallad talangakademi för ungefär ett år sedan med syftet att ge bättre möjligheter för åländska talanger att ta sig hela vägen till ligaspel. Redan efter ett år ser ansvariga tränarna Stephen Ward och Alexander Semenov att många har utvecklats mycket. Tränarna tillägger också att verksamheten är ung. Optimalt resultat kommer när spelare tidigare i sin karriär kan slussas in i den här typen av verksamhet.
– De första årskullar som kommer ha störst nytta av det här blir troligtvis de som är födda 1997-2000, säger Ward som menar att akademin behöver utvecklas och att spelare i tillräckligt unga år ska få börja med träningsgruppen.


SIFFK:s ryggrad
Akademin utgör idag en ryggrad i farmarlaget SIFFK och de yngre spelarna i akademin utgör IFK Mariehamns P-17 lag. Det är alltså inte ett lag utan en träningsgrupp. Spelarna i akademin är mellan 16 och 18 år.
Varför har man en akademi?
– Det är viktigt att erbjuda en möjlighet till spelare som vill utvecklas. Det är väldigt svårt att gå från ungdomsfotboll till seniorfotboll bara genom att träna med ett lag från lägre divisioner, säger Ward.
Den största skillnaden är tempot och orken att hålla ett högt tempo.
– Tränar man med ett juniorlag eller ett division III-lag tre till fyra gånger i veckan är det svårt att nå den standard som krävs för att ta en plats i ett ligalag, säger Ward.


Tränar som IFK
Under akademins första år har ungdomarna tränat sex gånger i veckan och tillfällena följer till stor del ligalaget IFK Mariehamns modell.
– Men det går inte att göra allt som IFK gör. Det är viktigt att anpassa träningsschemat för att nå maximal utveckling, säger Ward.
Tränarna är mycket tydliga med att detta inte är bara IFK:s talangakademi trots att den till stor del sköts av IFK Mariehamn.
– Det här är hela Ålands akademi. Vi ger ju alla klubbar en kvalitetshöjning i och med detta. De spelare som efter något år hoppar av eller inte vill vara med men vill fortsätta spela fotboll går ju till andra åländska klubbar. De klubbarna får då spelare som är bättre än vad de hade varit utan den här typen av träning, säger Semenov.


Ta en plats
Syftet med gruppen är att utveckla spelare så att de kan ta en plats i IFK Mariehamns trupp eller åtminstone träningsgrupp.
– Förhoppningen är att tre eller fyra spelare från varje årskull tar sig till den nivån, säger Ward.
Till nästa år utökas gruppen med spelare födda 1995. Vad tränarna skulle vilja se är en större ekonomisk satsning på ungdomarna. Att kunna spela i den finska akademiserien under vintern är någonting som enligt tränarna skulle utveckla spelarna mycket.
– Att under vintern få spela mot de bästa ungdomarna i Finland och sedan under sommaren spela med sina respektive klubblag skulle hjälpa dem väldigt mycket, säger Semenov.

Johan Orre