DELA

Åländska seglare utmanar världseliten

SEGLING. De åländska matchraceseglarna Staffan Lindberg och Björn Hansen med besättningar utmanar i veckan världseliten i Stena Match Cup Sweden i Marstrand.
Motståndet i Stena match cup i Marstrand är i år hårdare än någonsin. Bland de 16 besättningarna som deltar i herrarnas klass finns de tio högst rankade i världen. Bland annat seglar den regerande världsmästaren Adam Minoprio samt årets tourledare Mathieu Richard.
Åländske Björn Hansen, som är rankad tia i världen och som vann den klassiska VM-tävlingen i Marstrand 2007, finns med i startfältet liksom Alandia sailing team med skeppare Staffan Lindberg.
Efter fem års frånvaro från vattnet kring Marstrand är Lindberg och hans besättning med i tävlingen som pågår fram till på söndag.
– Det är tajtaste startfält hittills. Man kan verkligen säga att det är ingen som fattas i år, säger Lindberg om konkurrensen.


Laddat upp i Oslo
För att slipa ytterligare på formen har Alandia sailing team laddat upp i Olso i helgen mot svensken Johnie Berntsson som tog sig till kvartsfinal i Marstrand i fjol. En placering Lindberg har som första delmål i år.
– Vi siktar klart på att segla på topp men det är den gamla klyschan som gäller, att ta en match i taget. Och det första delmålet är att ta oss till kvartsfinal. Bästa förberedelsen inför Marstrand är annars att vi i år har seglat tre regattor i samma båt som kommer att segla i där, säger han.
Presterar Lindberg bra på tävlingen väntas troligtvis inbjudningar till kommande World tour-tävlingar den här säsongen.
Hansen däremot har ett tourkort vilket garanterar honom en startplats på världstourens nio deltävlingar. Hittills i år har han som bäst en tredjeplats på VM-deltävlingen i Korea.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax