DELA

Åländsk trio tävlar i Veteran-VM

SKIDOR. Stig Orre, Bror-Gustav Haasiosalo och Lennart Holmström deltar i helgen i veteran-VM i skidning som hålls i Falun.
– Det är svårt att sätta upp något placeringsmål när man inte vet hur standarden är riktigt, säger Orre.
Tusen skidåkare samlas i helgen i svenska Falun för att göra upp om världsmästartiteln i skidåkning för veteraner. Åland representeras av tre åkare: Stig Orre och Bror-Gustav Haasiosalo i 50 årsklassen och Lennart Holmström i 40 årsklassen.
– För vår del är det första gången vi ställer upp i veteran-VM, men i början av 2000-talet när tävlingarna gick i Kiruna vet jag att det var ett gäng från Åland med. Och Klas-Göran Jansén var med ett flertal gånger på sin tid, han var bland annat över till Kanada och tävlade, berättar Orre.
Den åländska trion ställer upp i två klasser var. På lördagen står 30 kilometer klassiskt på programmet och på måndag koras mästaren över 10 kilometer klassiskt.
– Vi hade tänkt åka tre mil fristil på söndagen också men man fick inte åka både klassiskt och fristil, så där är vi inte med, säger Orre.

Kända banor
Vilka chanser ålänningarna har är enligt Orre svårt att bedöma på förhand.
– Vi vet ju hur standarden ser ut i Sverige och Finland för där har vi ju tävlat en del och i Norge vet vi att det är stenhårt. Sedan vet man inte riktigt var till exempel ryssarna och italienarna står. Det är svårt att sätta upp något placeringsmål när man inte känner till standarden.
Både 30- och 10-kilometersloppet har gemensam start men huruvida det är en för- eller nackdel för ålänningarna vet Orre inte.
– Vi är i alla fall vana med det så det ska inte orsaka några problem.
Slutligen säger Orre att det ska bli intressant att tävla på de tuffa banorna som gemene man känner igen från tv och världscupen.
– Jag har varit där och träningsåkt någon gång och det är rejäl terräng. Dom har kortat den så kallade mördarbacken lite grann för vår skull, men den kommer nog att räcka till ändå!

MALIN LUNDBERG