DELA

Åländsk medaljsuccé

GYMNASTIK. När de finlandssvenska specialmästerskapen i gymnastik avgjordes i helgen ordnade Mariehamns gymnastikförening en åländsk succé.

Den 23 man starka truppen bärgade hem elva medaljer från Jakobstad.
För de flesta i den 23 man starka MGF-truppen i Jakobstad var FSGM den gångna helgen den sista tävlingen utanför Åland för säsongen. Innan nyår arrangeras såväl klubbmästerskap som ÅM hemma i Bollhalla.

Men för många innebar också Specialmästerskapen tävlingsdebut.

– Vi hade flera förstagångstävlare i klass B yngre (födda mellan 2006 och 2008), vilket är jätteroligt. För dem handlade det mest om att vara med och ha roligt, utan krav och förväntningar på sig, säger MGF-tränaren Ylva Watkins.

I C-klassen (yngre – 05–06 – och äldre – 04 eller tidigare) levererade MGF:arna medaljer och topplaceringar en masse.

Nea Karlsson vann på barr samt i fristående och blev femma i hopp, Rebecka Nymark tog silver på bom och blev fyra i fristående. Bland de äldre C-tjejerna ordnade Tova Westmark guld i hopp samt silver i fristående, Maja Hallbäck blev fyra (barr) och femma (fristående), Kajsa Sjöström tog brons på bom och Smilla Påvall slutade femma i barr.

”Strålande insatser”

– De gjorde strålande insatser allihopa, och det är roligt att vi har så stor spridning på topplaceringarna. Dessutom var Inna Johansson åtta på bommen (C yngre) och var himla nöjd med den placeringen. Tova är snart redo för att gå upp en klass till D, det fattas lite på barren men hon tar säkert steget. Och det finns fler som är på gång att röra sig uppåt i tävlingsklasserna, säger Ylva Watkins.

Smilla Berglund, född 05, imponerade i D-klassen genom att ta guld på bommen och silver i fristående.

– Hon hör till de allra yngsta i klassen och gör det strålande bra, berömmer Ylva Watkins.

I E-klassen bärgade Elsa Häger guld med ett fint utfört hopp, kallat ”Yurchenko” (namngett efter ryska världsmästaren Natalia Yurchenko, se faktarutan här intill).

– Det var första gången hon satte hoppet och hon gjorde det jättefint. Kul att hon fick ett guld, hon brukar göra svåra saker men inte hamna så högt upp. Och med tanke på att hon bröt tån och missade Öspelen i somras var det extra roligt med en framgång för Elsa, säger Ylva Watkins.

Sverigetävlingar väntar

I samma tävlingsklass imponerade Frida Granskog och tog guld och silver i barr respektive hopp.

– Frida brukar inte heller vara däruppe så det är jätteroligt med hennes medaljer, säger Watkins.

Emma Pussinens tävlingspremiär för hösten slutade med en fjärdeplats som bäst (hopp) samt tre stycken sjätteplaceringar. Pussinen, Granskog och Häger har emellertid nya tävlingschanser innan nyår då två Sverigetävlingar (5-6.12 samt 12-13.12) återstår på säsongen.

– De yngre har tävlat klart utanför Åland eftersom man måste vara 13 år för att tävla i Sverige, avslutar Ylva Watkins.