DELA
Foto: Rob WatkinsNATIONELL TRÄNINGSGRUPP Får Emma Pussinen vara en del av från och med november.

Pussinen uttagen till nationell träningsgrupp

GYMNASTIK. Här är glädjebeskedet för åländsk gymnastik:

Emma Pussinen har tagits ut i en nationell träningsgrupp som drillas av den finska tränareliten.

– Jättehäftigt, jublar 17-åringen.
I augusti hölls ett testläger där några av finsk gymnastiks mest lovande utövare utförde övningar i teknik, styrka, kondition och smidighet. På basen av de poäng gymnasterna samlade in kvalade de 35 bästa in i den så kallade Bemarit-gruppen.

En av dem som tog en plats i den nationella träningsgruppen är åländskan Emma Pussinen från Mariehamns gymnastikförening.

– Det är jättehäftigt att få vara med där. Herregud!, säger Emma och skrattar.

– Jag fick reda på det av Matilda Forss (Helsingfors gymnastikklubb), men visste inte om jag kunde tro på det.

Forss togs ut i gruppen för gymnaster födda 2001, medan Pussinen är en del av gruppen som består av sju stycken gymnaster födda 2000 eller tidigare.

Långt steg

Fyra gånger per år samlas träningsgruppen i Kuortane för att träna tillsammans under fyra intensiva dagar, drillade av finsk gymnastiks tränarelit. De gymnaster som är aktuella för de nationella träningsgrupperna är dem över 13 år som inte slagit sig in i landslagsgrupperna.

– Jag fick lära mig enormt mycket på testlägret så det är superhäftigt att få vara med i den här gruppen. Och det är skönt att veta att det finns en annan väg till landslaget, även om steget dit fortfarande är väldigt långt, säger Emma Pussinen.