DELA
Foto: Jonas EdsvikVATTEN ÖVER HUVUDET? Marcus Brandt drömmer om en VM-plats i H35-klassen, men medger att huvudmålet med Iron Man på Mallorca är att ta sig runt den stentuffa banan.

Ålands stålman testar gränserna

TRIATHLON. Tänk dig att simma 3 860 meter och sedan cykla 180 kilometer direkt efteråt.

Låter det kämpigt?

Fullständigt ogreppbart plågsamt?

På lördag gör Marcus Brandt allt det där – och avslutar med ett maratonlopp.

– En härlig utmaning, säger ålänningen inför Iron Man på Mallorca.
Marcus Brandt, 35, har sysslat med triathlon i tre och ett halvt år. Idrotten i vilken utövarna hela tiden testar gränserna för vad en människa klarar av.

I Brandts fall har det mestadels handlat om olympisk distans eller sprint, även om han för två år sedan gav sig på halvdistansen i Käringsund triathlon: 1 930 meter simning, 90 km cykling samt 21,1 km löpning. Men på lördag når hans triathlonsatsning klimax i testernas test: Iron Man på Mallorca – ett dubbelt så långt lopp än vad Marcus Brandt tidigare ställt upp i.

 

– Jag har bollat idéer med Clas Björling, som haft svenskt rekord i Iron Man, och några andra som gjort loppet om hur de har upplevt det. I triathlon vill man ju hela tiden testa gränserna, så Iron Man har funnits med i bilden ett tag.

En bra tävling på Mallorca kan ge en VM-plats på Hawaii.

– Jag blickar lite mot VM i Iron Man som är på Hawaii varje år. Gör jag bra ifrån mig på Mallorca, om jag kan vara topp tio i H35-klassen, så kanske jag får åka på VM. Men huvudmålet är att ta sig runt.

Läs mer i torsdagens Nyan