DELA

Ålands hopp under helgens horseshow

HÄSTSPORT. Det har gått bra för ålandstjejen Cecilia Jansson i år. Cia, som hon kallas, har vunnit flera hopptävlingar i Sverige. Nu är det dags för henne att visa upp sig för hemmapubliken. I helgen tävlar hon på Ålandstravets Horseshow.
Till tävling ska hopphästar vara så mjuka och lydiga som möjligt. Därför tränar Cia ingen hoppning med sina hästar dagarna innan tävling. Det blir mest dressyr. På så sätt får de bättre kontakt med varandra och hästarna lyder minsta tygelrörelse.
Cia själv förbereder sig inte på något speciellt sätt. Hon kanske simmar lite eller går på gym då och då. Om hon hinner. Cia är nämligen utbildad ekonom och jobbar dessutom som servitris. Och sedan är det hennes hästarna förstås.
– Det är unghästar som är under utbildning och som jag har ridit in själv. Men till helgen ska jag även rida en lånehäst som heter Chinook, säger Cia. I och med att det är unghästar så satsar jag på trevliga rundor och gärna felfritt. Jag är nöjd om de går runt banan.


Utbildad tränare
Alla hästar är räknas som unghästar upp till sex års ålder och under den åldern måste de ha specialträning. Därför utbildade sig Cia förra året till unghästtränare i Flyinge. Träningen liknar en häcklöpares säger Cia och hästarna måste framförallt träna på kondition, smidighet och styrka.
– Jag har en examen i att träna unghästar och det betyder att jag tränar dem i hoppning. Min tävlingsgren är hoppning men grundutbildningen för alla hästar är i stort sett den samma, säger hon.
Vanligtvis hoppar Cia med hästarna två dagar i veckan. Men om det är tävling under helgen brukar hon bara hoppa i början av veckan. Träningen de resterande dagarna går sedan ut på att värma upp hästarna inför tävlingen.


Många vinster
Och det har blivit många tävlingar i år. De flesta har varit i Sverige och de flesta har varit framgångsrika. Men nu när hon är på Åland blir det dock lite färre tävlingar.
– Tävlingarna har gått bra, säger Cia. Förra helgen var jag i Borlänge och hade två vinster med min sexåring och i somras hade jag tre segrar i en tävling i Avesta.
Cia rider mestadels med sina egna hästar Razmuz och Moonlight, men precis som till helgens tävlingar brukar hon även låna andras hästar. Chinook som hon ska rida till helgen tävlar till exempel för unghästar upp till en meters höjd.


Vill fortsätta tävla
Efter Ålandstravets Horseshow har Cia ett par tävlingar till inbokade under hösten. Men hon har också planer som sträcker sig längre fram i tiden. Det är i dessa framtidsplaner som utbildningen i Sverige verkligen ska spela ut sin roll. Drömmen är att fortsätta jobba med hästar.
– Nog kommer jag hålla på med hästar i en eller annan form, säger hon. Jag vill nog satsa på Moonlight i högre klasser och kommer förmodligen att fortsätta träna och tävla. Dessutom vill jag ju fortsätta med att utbilda hästar i framtiden.
Nästa anhalt i framtidsplanerna blir alltså till helgen på Ålandstravet. Tävlingarna kör igång på lördag och Cia startar alla tre dagar.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax