DELA

Ålands bästa ska koras

FOTBOLL. IFK Mariehamn spelar i år för sin 38 ÅM-titel och kampen börjar i kväll klockan 18.00.
De regerande mästarna möter då fjolårstrean Jomala IK i Eckeröhallen.
Fram till mars månad spelas ÅM i fotboll. Och i kväll är det dags för IFK Mariehamn och Jomala IK att visa publiken i Eckeröhallen hur god formen är så här i början av försäsongen.
– Det är den första matchen i år och för oss är det en del av vinterträningen, inte något desto mer dramatiskt. Men jag tror att man får se en ganska så typisk åländsk match där IFK borde ha bollen mycket, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.


Oklart vilka som spelar
Ännu är inte hela truppen redo för match. Förutom Johannes Nordström och Jimmy Sundman, som fortfarande återhämtar sig från skador, så är det osäkert vilka som kommer till spel och om nyförvärven Petteri Forsell och Mikko Paatelainen finns med på plan.
– Vi håller nu på att bygga grunden till ligacupstarten i slutet av januari. Så visst har vi har haft en del spelträningar, men mest har träningen varit på den fysiska biten. Spelarna ligger i olika träningsfaser så jag vet inte vilka som kan vara med. Är det någon i morgon (läs i dag) som känner att de inte kan vara med så får de vila, och i stället vara med på träningen på lördag. Jag ser inte det som något större problem utan så länge vi har elva man som kan spela så räcker det för mig, säger Lyyski.


Nya spelare & tränare
JIK kommer till start med ett ungt lag med många nya ansikten. Flera av dem har kommit in från det egna ledet och ett par unga spelare kommer från IFK Mariehamn. Nya för säsongen är även tränarduon Bengt Johnsson och Per Löfkvist.
– Vi har så sakteliga påbörjat vår försäsongsträning och har inte kommit så långt spelmässigt. Men Per (Löfkvist) och jag har en spelidé och vi har börjat implementera den på spelarna, säger Johnsson.


Kul avbrott
Johnsson har förhoppningar om att stå för bra motstånd, men någon seger vågar han inte hoppas på.
– Att lira match mot IFK betyder för vår del ett kul avbrott i den vanliga träningen. Det viktigaste är att vi ska kunna ge spelarna riktlinjer om hur vi ska spela och att killarna sen tar åt sig. Fast så klart, man måste alltid ha inställningen att det här ska vi försöka vinna, säger han.
Vinnaren och tvåan i gruppen, som dessutom består av Hammarlands IK och SIFFK, direktkvalificerar sig till semifinal i årets Ålandscup. Den drar i gång i vår efter att ÅM är färdigspelat.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax