DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Åland United var ett självklart val”

FOTBOLL. Säsongen 2013 blev hennes sista som anfallare i Åland United. Nu är Maiju Ruotsalainen tillbaka i klubben och det som huvudtränare.
– ÅU har samma filosofi som jag har, säger hon.

Den gångna säsongen har för Åland Uniteds del varit turbulent. Några veckor inför premiären lämnade Gary Williams sitt uppdrag som huvudtränare och bara ett halvår senare flyttade den nye huvudtränaren Giovanni Costantino till ungerska Budapest Honved.
Nu hoppas klubben på ett rofyllt 2017.
I augusti utsåg man den forne Åland United-spelaren Maiju Ruotsalainen, 32, till ny tränare inför 2017 och under måndagen anlände hon till Åland. Hon kommer närmast från Tammerfors där hon varit huvudtränare för damligalaget Ilves.
– När ÅU, i mitten av augusti, hörde av sig var jag nog ganska snabb på att acceptera erbjudandet. Jag vill ta nästa steg i min tränarkarriär och då är Åland United ett bra alternativ, säger Maiju Ruotsalainen.
Som spelare var Maiju Ruotsalainen anfallare. Under sina fem säsonger i Åland United gjorde hon sig känd som en notorisk målskytt och fick också chansen att representera landslaget. Som tränare säger hon sig vara flexibel.
– Jag vill forma ett spelförstående lag, där individerna kan ta egna beslut på planen.
– Visst, jag uppmuntrar kortpassningsspel och bollinnehav men man gör inga mål genom att bara rulla bollen fram och tillbaka i backlinjen.
Maiju Ruotsalainen börjar prata om växelspel. Att som spelare kunna anpassa sig i varje situation.
– Man måste ha spelförståelse. Vad spelar det egentligen för roll om jag är en offensiv eller defensiv tränare? Allt handlar ju i slutändan om spelförståelse. Jag vill att mina spelare ska kunna fatta egna beslut på planen och det är någonting jag kommer att sträva efter.
Kontraktet med Åland United sträcker sig över ett år. Enligt klubbens sportchef, Mikael Virta, är kontraktslängden ett önskemål av Maiju Ruotsalainen själv.
– Vi hade gärna erbjudit henne ett längre kontrakt än så. Men hon ville själv ha det så här, säger han.

Varför vill Åland United ha Maiju Ruotsalainen som huvudtränare?

– För att vi – klubben och Maiju Ruotsalainen – delar filosofi. Vi, alla nämnda, vill att Åland United ska ligga i framkant vad gäller utveckling. Att alla spelare som kommer hit ska känna att de har bra förutsättningar för att utvecklas och på sikt kunna nå sin fulla potential, säger Mikael Virta.
Maiju Ruotsalainen säger själv att hon ämnar stanna längre än en säsong.
– Jag hoppas det. Som tränare hinner du inte uträtta mycket på bara ett år utan du behöver flera säsonger på dig. Och vad gäller en klubb är det alltid bra med kontinuitet.

Men varför vill du då bara skriva på för ett år?

– Som sagt, jag hoppas kunna stanna flera år men jag vill inte måla in mig eller klubben i ett hörn. Att inleda med ett år är en bra lösning för båda parter. Då får vi känna på varandra och kan sedan utvärdera efter säsongen. Vill vi fortsätta kan vi göra det men skulle det vara så att det inte fungerar kan vi – utan bekymmer – gå skilda vägar.
I dagsläget har Åland United elva kontrakterade spelare till 2017. Med det i åtanke har Maiju Ruotsalainen svårt att prata om konkreta målsättningar inför säsongen.
– Senast i januari hoppas jag att truppen är spikad och att vi då kan lägga upp resultatinriktade målsättningar. Men i mina ögon bör Åland United sikta högt.
– ÅU är en av Finlands bästa klubbar, om inte den bästa, sett till förutsättningarna. Då måste man kunna visa det i matcherna också.