DELA

Åland United blir egen förening

FOTBOLL. För att bättre klara de krav som ställs på ett lag i högsta ligan bildar nu Åland United egen förening.
– Förhoppningen i slutändan är att få in mer resurser så att vi kan stödja spelare, ledare och få en bättre produkt, säger klubbens ordförande Jan-Ove Fellman.
Under hösten 2004 inledde Lemlands IF och IF Finströmskamraterna ett samarbete för att satsa på ett elitlag inom damfotbollen. Det var det som resulterade i Åland United, ÅU, och sedan starten har laget skötts av Lemlands IF. Men efter tre säsonger i högsta ligan blir ÅU nu egen förening.
– Det beror dels på att det är ett stort ansvar för Lemlands IF att ha när kostnaderna för Åland United kan äventyra resten av klubbens verksamhet. Det andra som ligger bakom är att beslutsfattandet blir enklare i skild förening, säger ÅU ordförande Jan-Ove Fellman.
Han menar att med en större och mer ändamålsenlig organisation kan ÅU bättre svara upp till de krav och förväntningar som ställs på ett lag på liganivå.
– Vi vill nu växa som organisation och göra den starkare, större och bredare. Förhoppningen i slutändan är att få in mer resurser så att vi kan stödja spelare, ledare och få en bättre produkt, säger han.
De ska därför bildas styrelse och under den ska det praktiska arbetet organiseras i fyra till fem olika arbetsutskott. Mer exakt hur det kommer att se ut ska föreningen presentera i ett senare skede.
Men att blida aktiebolag som IFK Mariehamn är inte aktuellt.
– De har mer att erbjuda aktieägarna i och med att de kan sälja spelare. Men jag tror att vi kan få in resurser på annat sett när företag ser att vår verksamhet blir seriösare och mer trovärdig, säger Jan-Ove Fellman.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax