DELA

Åland 24 skapar tv-historia

FOTBOLL. På fredag skapas lokal tv-historia.
Då direksänder Åland 24 IFK Mariehamn-Jaro i Jakobstad– och i helgen kan mötet ses i sin helhet på Åland.
– Om allting går bra är det inte omöjligt att vi sänder även nästa match när Jaro är på besök, säger Stefan Norrgrann från Åland 24.
Åland 24 storsatsar till fredagens mittenmöte mellan lilgasexan IFK Mariehamn och åttan FF Jaro på Wiklöf Holding Arena. För första gången i kanalens historia sänder man en ligamatch live som, genom ett samarbete med Jakobstadsbaserade JNT, visas både på kabel-tv och IPTV i Jakobstad.
– En ganska häftig grej att kunna vara med och förverkliga detta tillsammans med Åland 24. Det här är ett sätt för oss att visa vad som är möjligt med dagens teknik om viljan och intresse finns att göra något utöver det vanliga, säger JNT:s avdelningschef Stefan Skytte och får medhåll av FF Jaros klubbdirektör Niklas Storbacka:
– Jag är tacksam för att JNT och Åland 24 gör den här satsningen. Spelmässigt har vi inlett säsongen bra och jag vet att det är många Jarosupportrar som kommer att vilja följa oss även på bortaplan när dom nu får chansen, säger Storbacka.
Idén till att lansera projektet med livesändningar uppkom i vintras genom diskussioner mellan Åland 24 och JNT om hur man skulle kunna stärka den naturliga kopplingen mellan Österbotten och Åland. Fredagens premiärsändning har föregåtts av en hel del diskussioner med såväl Tipsligan som det kanalbolag som äger tv-rättigheterna till den, men förhandlingarna har hela tiden förts i en positiv anda enligt Skytte.


Inte på Åland – ännu
Att matchen inte sänds direkt på Åland beror på att Åland 24 inte vill orsaka något inkomstbortfall för IFK Mariehamn. Men dagen efter visas den i sin helhet på Åland 24 klockan 18, och förhoppningen är att kunna sända även nästa ligamatch Jaro spelar i Mariehamn den 7 juli.
– Om allting går bra och om tittarna så vill så är det inte omöjligt att vi sänder även den matchen, säger Stefan Norrgrann, vd på Åland 24.
Matchen kommer att refereras på svenska av Dan Sjöblom och i sändningen ingår också inslag och intervjuer med spelare.
Sändningen startar klockan 18.20 med avspark tio minuter senare.

Oskar Magnusson