DELA

ÅKK:are siktar högt i bänkpress-EM

KRAFTSPORT. På torsdag inleds EM i bänkpress i Slovakiens huvudstad Bratislava. Tre lyftare från Ålands Kraftsportsklubb deltar. Kenneth ”Kenta” Sandvik och Marcela Sandvik tävlar för Finland, Sandra Lönn för Sverige.
I slutet av maj blev Kenneth ”Kenta” Sandvik världsmästare i bänkpress. När nu EM i slovakiska Bratislava står för dörren nöjer han sig med att ha siktet inställt på medaljstriden.
– Ja, vad ska jag säga. Jag har väl inte riktigt haft tid att träna så som jag skulle ha velat. Vi är mitt inne i en flytt, säger ”Kenta” som trots VM-segern inte ser sig som den största favoriten i 125 -kilosklassen.
Istället lyfter han fram unge finländaren Tuomas Korkia-aho och svensken Fredrik Svensson.
– Vi har gått många tävlingsbataljer genom åren och han har faktiskt aldrig slagit mig. Men det är väl bara en tidsfråga, säger han om den sistnämnda.


Rävspel
Tävlingar i bänkpress beskriver ”Kenta” som ett riktigt rävspel där en hel del taktikerande ingår. Inför VM mörkade ”Kenta” bland annat sin form.
– Men det kan bli lite svårare nu, säger han och tillägger att lyftarna har tävlat mot varandra så pass mycket tidigare att de har rätt bra koll på varandras kapacitet.
För att vinna EM tror ”Kenta” att det krävs ett lyft på uppemot 340 kg medan 325 kg kan räcka för medalj. Och även om han inte ser sig som den största förhandsfavoriten satsar ”Kenta” på att vara med i toppstriden.
– Jag säljer mig dyrt. Jag ska vara med och slåss i medaljkampen. Jag har goda chanser, säger han.


Går för guld
Förutom ”Kenta” deltar även Marcela Sandvik och Sandra Lönn från Ålands Kraftsportklubb i årets EM och ”Kenta” tror att även de skall kunna blanda sig i tätstriden.
– Självförtroendet är riktigt bra och hon siktar på seger, säger han om Marcela Sandviks chanser i 52-kilosklassen.
Om Sandra Lönns möjligheter i 90 -kilosklassen fäller ”Kenta” en liknande dom.
– Det kan bli guld helt klart, men det kan också bli världsrekord, säger han.
Först ut av ÅKK:arna i årets EM är Marcela Sandvik som tävlar på torsdag. Sandra Lönn tävlar å sin sida på fredag medan ”Kenta” får vänta till mästerskapens avslutande dag, söndag, innan det är dags för honom.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax