DELA

AIK-stjärnan övernattar på Åland

ISHOCKEY. AIK:s backstjärna Josh MacNevin måste lämna Sverige varje dag mitt under Elitseriens slutspel. Detta på grund av en artistskatt som gör att han inte kan jobba längre än sex månader i landet. Nu väljer han Mariehamn som en av tillflyktsorterna.
– Vi bistår med hotellbokning, säger IFK Mariehamns Jan-Erik ”Jenki” Rask.
AIK-hockeys kanadensare Josh MacNevin har ett artistkontrakt med klubben. Det innebär att han inte får arbeta i Sverige mer än sex månader. Därför måste spelaren lämna Sverige varje kväll så länge AIK är kvar i hockeyslutspelet. Som en av tillflyktsorterna väljer han Mariehamn. MacNevin anländer till Åland på måndagskvällen.
– Det var det smidigaste och bekvämaste sättet för honom att ta sig ut ur Sverige den här gången, säger IFK Mariehamns Jan-Erik ”Jenki” Rask som bistår AIK med hjälp.
– Vi har bokat övernattning åt honom, och så fixar vi med lite skjutsar, säger Rask.

Det är ännu oklart om MacNevin kommer till Åland några fler gånger.
– Han kanske kommer igen. Det beror på hur det passar med flygtiderna hit, annars flyger han till Helsingfors.
Hur har ni kommit i kontakt med AIK?
– Jag har pratat med sportchefen Anders Gozzi och då kom det här upp.

AIK:s lagledare Jan Samryd beskriver MacNevins resor de närmaste dagarna.
– I morgon (läs: i dag) vid midnatt måste han vara ur landet senast igen, då blir det Åland. Sen tillbaka hit på tisdag, sedan flyger han med grabbarna upp och lirar. Jag åker upp i morgon, efter matchen i Skellefteå sticker vi till Torneå uppe vid Haparanda. Där blir han två nätter och sedan kommer han ner till torsdagsmatchen. En träning missar Josh totalt dessa dagar, säger Samryd till expressen.se.

Artistskatten går ut på att utländska spelare, under en sex månaders period, bara behöver betala 15 procent i skatt. Klubbarna slipper betala sociala avgifter och behöver bara betala ut lön i sex månader istället för tolv månader. Lagen trädde i kraft 1993.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax