DELA

Agilitytävling lockade många

AGILITY. I helgen avgjordes Winter Agility Games i Eckeröhallen. Det är den största agilitytävlingen på Åland, och i år lockade den drygt 130 deltagare.


Hundarna är indelade i tre olika klasser baserat på storleken (small, medium och large) och tävlar i tre olika nivåer (Klass 1, 2 och 3).
Helgen bjöd på många fina åländska resultat, framför allt i de lägre klasserna. Men Yrsa Finne hade det kämpigt med sin Agda som är en Pumi (ungersk vallhund).
Hunden måste vara minst ett och ett halvt år för att få börja tävla i agility och Agda är just det. Paret diskades tre gånger och tog sig igenom banan en gång, med tjugo banfel.
– Det gick inte så där jättestrålande, men visst var det roligt att komma igenom. Känslan var som bäst på Agdas livs första tävling, även om vi diskade oss. Hon fixade miljön och allt runtom utom det hindret vi blev diskade på, säger Yrsa Finne.


Felfria i svår klass
Några som däremot tog sig genom banan helt felfria var Alva Göstas, 15, och Totti, 6, som är en Phalène. Den fina prestationen gav paret tredjeplatsen i D-tävlingens Small 3-klass.
– Det är skönt. Han är en lydig hund, och han var pigg och glad, säger Alva.

Läs mer i Nya Åland i dag!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax