DELA

ÅCK:s supervärvningar

CURLING. Här är Ålands curlingklubbs ”värvningskupp”.
Finlands damlandslag kommer att spela i åländska färger i Mästerskapsserien.
– För oss är det här hur stort som helst, säger ordförande Thomas Jonsson.

Tanken var att att det finska damlandslaget bara skulle träningsspela mot Ålands curlingklubbs lag, som spelar i Mästerskapsserien kommande säsong och som består av Trudi Christensen-Odhner, Sofia Vikman, Jenny Scott och Mari Wickström.
Men när matcherna väl var avklarade i curlingcentrat i Eckerö i lördags – Team Puustinens finska landslag vann de två matcherna med klara 9–1 och 8–0 – stod det klart att Ålands curlingklubb kommer att få än mer fin reklam i vinter än spontana träningsbesök av landslaget. Team Puustinen kommer nämligen att representera ÅCK i Mästerskapsserien som drar i gång i mitten av december.


Spelar EM i Schweiz
På så sätt kommer landslagsmedlemmerna Sanna Puustinen, Maija Salmiovirta, Oona Kauste, Heidi Hossi och Marjo Hippi att samlas i en klubb i stället för att som tidigare ha representerat tre olika klubbar i seriespelet.
– Det här laget ska spela i EM i Schweiz i november och är ett av Europas tolv bästa lag. Klart att det är stort för vår förening, hur stort som helst, säger Thomas Jonsson från ÅCK.
– Vi träffades på FM i mixed i Vierumäki i våras och började prata lite om ett eventuellt samarbete. Sen verkar det som om vi har funderat på varsitt håll, men inte riktigt vågat ställa frågan. Det var först i helgen som vi tog beslutet att de ska representera ÅCK, så allt har gått väldigt fort. Nu måste vi skynda oss att få iväg vår logo eftersom de börjar trycka sina matchställ redan i veckan.
Vad innebär det ekonomiskt för Ålands curlingklubb att ha två damlag i högsta serien?
– Den största posten är anmälningsavgiften på 1 500 euro. Nu har vi helt plötsligt två stycken avgifter att betala. Vi måste sätta oss ner och göra upp en budget för vad det får kosta allt som allt. Vi kommer att försöka stå för det vi kan, utan att det får drabba vår ordinarie klubbverksamhet.
Förutom Team Puustinen gjorde ÅCK även klart med ett av Finlands bästa herrlag i helgen.
Toni Anttila, Kimmo Ilvonen, Perttu Pillo och Juha Pääjärvi vann först träningsmatchen mot ÅCK med 8–4 och deklarerade därefter att de följer Team Puustinens exempel och representerar Ålands curlingklubb i vinter.

Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax