DELA
Foto: Ida K Jansson

En supertalang bland 44 skyttar

SKYTTE. 44 skyttar kom till start när Ålands Sportskytteförbund (ÅSSF) anordnade deltävling i Gyttorp Mälarcupen i lerduvegrenen engelsk sporting.
– I sporting kan duvorna komma från var som helst och ur vilka vinklar som helst, förklarar tävlingsledare Niklas Rehn.

Tävlingsgrenen sporting innebär att man går runt en bana i grupp med sammanlagt åtta stationer. På varje skyttestation turas gruppen om att skjuta, sköta duvutskjutnigen samt föra protokoll. Duvorna kommer studsande, droppande, framifrån, bakifrån, från höger, från vänster, flygande långsamt och snabbt.
– Självklart har man sina favoriter och likväl sina mindre omtyckta lägen. Men det är det som gör Sporting så roligt, förklarar Niklas Rehn vidare.
Niklas gick i första grupp tillsammans med en annan hemmaskytt Bernt Eriksson som hållit på med grenen i tre år och som ser sig som en nybörjare.
– Jämfört med flera av mina medtävlare så har jag precis börjat och saknar massor av den erfarenhet som de besitter, säger Bernt Eriksson.

Supertalang

Med i startfältet var också Marcus Tullberg, en 15-årig supertalang från Roslagens Jaktskytteklubb. Marcus började skjuta när han var tio och vann i höstas som fjortonåring VM för sextonåringar och målsättningen är solklar.
– Jag ska bli bäst i världen, säger han.
Att Marcus valt sporting i stället för skeet som är en olympisk gren är även det självklart.
– Sporting är mycket roligare och kanske är snart även sporting en OS-gren.
Banan i Bredmo, Lemland, fick idel beröm av skyttarna och många imponerades av kvaliteten så här tidigt på säsongen.
– Det finns alltid en stor risk att det blir alldeles för tuffa banor så här i början på året men det här har bara varit roligt, sa Sune Boström från Östhammar, som för första gången var och sköt på Åland, men som skulle komma tillbaka.

Läs hela artikeln och ta del av resultaten i måndagens Nya Åland.

Text: Håkan von Krusenstierna