DELA

1500 ton sand på plats i Mariehamn

BEACHVOLLEY. Arbetet med byggandet av beachvolleyplanerna till PAF Open inleddes på torsdagen. Underlaget till fyra planer vid Östra utfarten färdigställdes.
– Det är stans största sandlåda som görs här, säger Gustaf Sirén som ansvarar för att sanden kommer på plats.
Byggandet av underlaget till de första av PAF Opens tävlingsplaner utfördes igår. Klockan sju på morgonen anlände 1500 ton sand till Klintkajen för att forslas vidare till det område invid Östra utfarten där fyra beachvolleyplaner färdigställs. Arbetet vid Hotell Arkipelag där huvudbanan samt en sidobana byggs får dock vänta lite.
– Nästa vecka får vi börja med centercourten, säger Gustaf Sirén på Ålands Schakt AB som ansvarar för arbetet.


Krav på sanden
Det duger inte med vilken sand som helst när man ordnar en tävling av PAF Opens storlek och dignitet. Internationella volleybollförbundet FIVB ställer hårda krav på sanden och detta är orsaken till att sanden måste levereras från Sverige. Sandens sammansättning måste motsvara vissa direktiv för att planerna skall kännas likadana för spelarna var än i världen en tävling ordnas. Även för dräneringens skull regleras sandens sammansättning.
Bland annat ställs det krav på sandkornens storlek samt deras ursprung. Den sand som används under PAF Open har av FIVB fått betyget ”med beröm godkänt”.


Säljs och återanvänds
Sanddjupet på de planer som byggs är 40 centimeter vilket också är ett krav från FIVB. Efter turneringen kommer sanden att fördelas på olika ställen på Åland. Olika golfbanor har visat intresse för sanden och en del sand kommer att utgöra underlaget till den beachvolleyplan som planeras vid Godbyhallen.
– Resten lagras och säljs ut åt de som är intresserade. Det som blir kvar kommer att återanvändas nästa år, säger Sirén.


Arbetet vid Arken börjar på måndag
Inkommande måndag fortsätter arbetet och då påbörjas förberedandet av tävlingsområdet utanför Hotell Arkipelag. Buskar skall flyttas och ett lock skall byggas över polen. Därefter tar byggandet av planerna samt läktare fart och väntas vara slutfört senast på måndagen den trettonde augusti men troligen något tidigare.
Vid Hotell Arkipelag kommer en stor och en liten läktare att byggas medan de fyra planerna vid Östra utfarten kommer att sakna läktare.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax

Foto: Fredrik Törnroos


foto@nyan.ax