Planerar du att flytta till Sverige? Då finns det vissa saker som kan vara bra att veta om inför din flytt. Oavsett om du tidigare bott i landet eller om du flyttar hit för första gången från utlandet är det bra att vara medveten om vad som gäller – en flytt till Sverige kräver vissa förberedelser för att din vistelse och flyttprocess ska bli så bekväm som möjligt. Det framförallt om du planerar att bo här i mer än ett år. För att underlätta för dig har vi samlat de 5 bästa tipsen som kan ge dig en riktigt bra nystart i landet!

Att tänka på inför din flytt till Sverige

Att flytta till Sverige är något som allt fler människor väljer att göra. Har man tidigare valt att flytta från Sverige till något härligt varmt land är det inte heller ovanligt att man någon gång väljer att flytta tillbaka – om inte för evigt så i alla fall för en period. Trots att Sveriges klimat inte bjuder på överdrivet många soldagar finns det mycket annat att ta del av i landet.

Däremot innebär en flytt alltid en viss process, även om flytten bär av till Sverige. Det även om du bott där förut. Ta del av våra bästa tips för att underlätta din flytt och se till att hela processen går så smidigt som den bara kan!

● Flytten bör anmälas till Skatteverket

Vårt första tips, som egentligen är en nödvändighet för att flytten ens ska bli av, är att anmäla flytten till Skatteverket. Detta gäller oavsett om du flyttar tillbaka själv eller om ni flyttar till Sverige som familj.

Är ni tidigare inte svenska medborgare bör ni ha med er handlingar som bevisar var ni kommer ifrån, var ni har bott osv. Ska du eller ni stanna i mer än ett år är det oftast bäst att ansöka om att bli folkbokförd i Sverige.

● Hitta bostad

När flytten är anmäld och ni visat samtliga dokument och handlingar är det dags att söka efter ett boende. Idag finns det mängder av bostäder att både hyra och köpa, beroende på vad ni själva är ute efter och hur länge ni tänkt stanna. Vill ni exempelvis hitta lediga lägenheter finns det ett flertal tjänster där ni kan söka er fram efter tillgängliga alternativ i olika städer.

● Hemförsäkring och avtal

Planerar du eller ni att bosätta er i Sverige under en längre period kan det vara smart att säga upp de försäkringar och avtal ni har utomlands – om ni har några det vill säga. Annars får ni stå för dubbla kostnader tills det att ni möjligtvis flyttar utomlands igen.

Tänk även på att teckna hemförsäkring för er bostad i Sverige, samt elavtal och diverse abonnemang som är nödvändiga.

● Arbete och vardag

En viktig punkt för att man ska känna sig som hemma i ett nytt land är att man så snart som möjligt börjar söka sig fram efter olika arbetsmöjligheter och sysslor som skapar en riktig vardag.

Självklart är detta upp till var och en, men via arbetet kan du ofta också få nya kontakter och träffa vänner som du annars kanske hade haft svårt att hitta. Ska du gå tillbaka till ett gammalt jobb eller ta dig an en ny position är det även där mycket nytt som väntar.

● Återuppta kontakter eller sök efter nya

Sista, men absolut inte minsta, tipset för dig som ska flytta till eller tillbaka till Sverige är att söka dig fram efter kontakter, vänner och bekanta. Har du tidigare inte bott i Sverige kan det vara en god idé att söka kontakt på jobbet, i skolan eller via partnern.

Det ena kan leda till det andra, och vips så har du ett brett kontaktnät som du kan söka dig fram i. Har du istället vänner, familj och andra bekanta sen tidigare i landet kan det vara kul att anordna någon slags fest eller sammankomst med de du vill träffa. Slå många flugor i en smäll!

Besök Bostadslistan för mer information.