DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>INTE BARA LOKALT Katrinas nya konstnärliga ledare Cecilia Zilliacus har som mål att kammarmusikfestivalen inte bara ska vara lokal utan även internationell. Till årets festival, som fokuserar på den danska tonsättaren Carl Nielsens musik, kommer musiker från många olika länder.

Zilliacus fokuserar på Nielsen

Tonsättarna Carl Nielsen och Jean Sibelius skulle bägge ha fyllt 150 år i år. Nu uppmärksammas deras musik på årets upplaga av Katrina kammarmusik.

– Besökarna kommer att få höra fantastisk musik från flera länder, säger Cecilia Zilliacus som är Katrinas nya konstnärliga ledare.
Violinisten Cecilia Zilliacus har själv uppträtt på Katrina kammarmusik flera gånger. Från och med i år är hon även festivalens konstnärliga ledare.

– Det är jättejättekul att få komma in i en så välfungerande organisation och pyssla ihop ett konsertprogram, säger hon.

Årets program fokuserar framför allt på den danska tonsättaren Carl Nielsens musik. Nielsen 150-årsjubilerar i år, men är också en personlig favorit för Zilliacus, som har spelat in största delen av hans musik för violin och piano tillsammans med pianisten Bengt Forsberg.

– Nielsen hade den underbara förmågan att skriva en enkel melodi men samtidigt vara väldigt modern. Han är romantiker men lyckas också vara framåtblickande och personlig. Jag är själv väldigt förtjust i den här tidens musik, säger Zilliacus.

Introvert

Mycket av detsamma kan sägas om den tillika jubilerande Jean Sibelius, som också lyfts fram under festivalen, menar Zilliacus. Men de bägge kompositörerna skiljer sig åt på en annan punkt.

– Nielsen blev mer extrovert med åldern, medan det för Sibelius var tvärtom. Det här finns med introvert kontra extrovert som ett sidotema som vi utforskar under festivalen.

Under lunchkonserten ”Reserverat för lunch” som ordnas i Sankt Görans kyrka fokuserar man på det introverta.

– Det kan hända att vi måste bjuda publiken på choklad för att det inte ska bli för farligt, säger Zilliacus skämtsamt.

Årets Katrina arrangeras den 4-8 augusti runt om på Åland.