DELA
Foto: Privat

Zetterström i kvällens Sportliv

Åländska dragracingföraren Ida Zetterström är huvudperson i söndagkvällens Sportliv på Yle Fem.

Såhär skriver Yle inför kvällens program:

”Från 0 till 300 på sex sekunder – Ida Zetterström lever för adrenalinkicken i dragracing.

I fjol blev hon alla tiders snabbaste kvinna på motorcykel då hon spräckte sju sekunders gränsen i Super street Bike-klassen i dragracing. Den åländska dragsterföraren Ida Zetterström klockades för 6,88 sekunder på 400 meter och nådde på den sträckan en topphastighet på 346,9 kilometer i timmen.

Bakom framgången ligger åtskilliga timmar i garaget där man filat på små detaljer i motorn för att hitta balansen mellan maximal effekt och en motor som håller.

– Tävlingarna vinns egentligen i garaget och inte på banan. Det är där alla förberedelser görs och det är där vi bygger effekt. På banan kör man bara och där ser man om man lyckats i garaget.”

Redan på arenan

Enligt Yle har Zetterström haft en lång väg att nå världstoppen eftersom hon ”som saknar både motorcykelkörkort och träningsmöjligheter hemma på Åland”.

– När man kör över mållinjen och kan släppa gasen i nästan 350 kilometer i timmen, det är då adrenalinkicken kommer och benen börjar skaka. Det är häftigt, säger Ida Zetterström i en kommentar i Yles utskick inför kvällens program.

Programmet sänds ikväll, söndag 3 oktober, på Yle Fem klockan 19.48. Det finns dock redan att se på Yles hemsida Arenan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp