DELA
Foto: Hanne Salonen / Riksdagen

Ukrainas president talar i riksdagen idag klockan 13-tolkas till svenska

I dag fredag ska Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi tala i Finlands riksdag. Talet sänds på riksdagens sajt och även av Yle och ska enligt uppgift simultantolkas även till Svenska.

Det är alltså klockan 13 som talet ska hållas. Detta sker via videolänk och väntas ta cirka femton minuter. Tillställningen inleds med ett kort tal av riksdagens talman Matti Vanhanen (C) och sedan talar den ukrainska presidenten. Allt sänds direkt på riksdagens sajt, men också av Yle.

Enligt Svenska Yle ska presidenten tala ukrainska, men enligt riksdagens pressmeddelande så simultantolkas talet till engelska för riksdagsledamöterna. Hos Yle ska talet simultantolkas till finska, svenska och teckenspråk.

I tillställningen deltar även republikens president Sauli Niinistö, Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier samt bland annat EU-ländernas ambassadörer​.​

Fredagens plenum inleds klockan 14. Riksdagens läktare är inte öppen för allmänheten under talet. Volodymyr Zelenskyi har talat till en rad parlament världen runt.

Anna Björkroos
Emma Harald

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp