DELA

Yle: Ålandsproblemet överraskning för regeringen

Den olösta situationen gentemot Åland är en överraskning för regeringen. Det skriver Yle på torsdagen.

Finska Yle publicerade på torsdagsmorgonen en artikel där frågan om Ålands finansiering läggs fram som en ny knäckfråga för den finländska landskaps- och vårdreformen. I artikeln, som senare publicerades i en svensk version av Svenska Yle, presenteras Ålandsproblematiken som en överraskning för regeringen, men att det fortfarande anses oklart hur allvarligt problemet är.
Enligt Janne Salminen, professor i offentlig rätt vid Åbo universitet och som hörts i grundlagsutskottet som expert, kan Ålandssituationen utvecklas till en kris och att det här är ytterligare ett problem i en större helhet.
I artikeln redogörs för bakgrunden att Åland inte berörs i egentlig mening av landskaps- och vårdreformen, men att det krävs en lösning av Ålands finansiella system. Det framkommer att det från början var tänkt att problemet skulle lösas i den nya självstyrelselagen, och när den föll, i en kompromiss framtagen av Ålandsminister Anne Berner (C).
I artikeln framkommer inte att hela Finlands regering kommit överens med Ålands landskapsregering om en lösning, men att det är Finansministeriets tjänstemän som protesterat vilket lett till att Samlingspartiet och Blå framtid tagit sin hand från överenskommelsen, vilket Nya Åland rapporterat om.
I Yle-artikeln skriver man, med hänvisning från källor i Centern och Samlingspartiet, att regeringspartierna skyller på varandra för den olösta Ålandsfrågan. ”Centern beskyller Samlingspartiet för att Ålandsfrågan är olöst, i och med att Samlingspartiet inte gick med på Centerns kompromiss. Enligt källor inom Samlingspartiet ligger felet hos Centern, som inte har lyckats föra fram självstyrelselagen.” Partierna ska ändå inte göra bedömningen att man kommer låta den här saken fälla reformen, enligt Yle.
Tidigare har inte grundlagsexperterna kommenterat sina tankar om reformen, men nu har alltså två sakkunniga gjort det, med motiveringen att de inte vill tiga om reformen. Förutom Janne Salminen har även Juha Lavapuro uttalat sig i finsk media. Förutom Ålandsproblemet finns det många andra stora frågetecken, bland annat i förhållandet till EU och att reformen gör ställningen sämre för dem som behöver vård och att reformen ökar ojämlikheten.

Tidigare i veckan blev det också klart att regeringens majoritet i riksdagen minskade när Blå framtids ledamot Maria Lohela meddelade att hon nu stöder den politiska rörelsen Liike Nyt och därför kommer rösta mot landskaps- och vårdreformen.