DELA
Foto: Stefan Öhberg
Katrin Sjögren fick en kort natts vila innan det var dags att börja sondera regeringsunderlag. Nu måste hon få ihop åtminstone tre partier i förhandlingarna.

Ett regeringsalternativ sticker ut redan nu

I valrörelsen pratade både Liberalerna och Centern om att samarbeta. Med ett preliminärt valresultat i hand ser det ut som en rimlig utgångspunkt. När regeringsförhandlingarna nu tar sina första trevande steg så finns flera tänkbara kombinationer – men ett alternativ ser starkare ut än de andra.

Att Liberalerna vill hitta ett samarbete med Centern tycks vara utgångspunkten i de kommande regeringsförhandlingarna. Mandatet ”att föra Åland framåt” som Katrin Sjögren har refererat till blir troligtvis mera hållbart och långsiktigt om de gamla antagonisterna kan samsas. Frågan är förstås om det går att hitta samsyn i de stora, svåra frågorna. Det finns tre uppenbara fallgropar: kommunerna, skärgårdstrafiken och den offentliga ekonomin. Att få ihop ett tydligt regeringsprogram kommer att kräva kompromisser som kan vara svåra att svälja för de inblandade.

Ett sätt att hitta nya vägar framåt kan vara att premiera de nya centerröstmagneterna. Att Jesper Josefsson och Annika Hambrudd fick flest respektive näst flest röster av centerkandidaterna borde betyda att de ligger bra till att ingå i nästa regering. Josefsson och Hambrudd är dessutom inte färgade av gamla tiders groll – vilket är ett stort plus – och skulle troligtvis kunna föra Centern närmare Liberalerna på ett generellt plan.

Frågan är förstås om nuvarande centertoppar är villiga att släppa fram nya förmågor. Veronica Thörnroos gjorde trots allt ett bra val, både personligt och för partiet, även om hon tappade ungefär hälften av sina röster. Kanske en utnämning till talman skulle lösa den knuten?

Att Liberalerna och Centern tillsammans har majoritet i lagtinget räcker i teorin för en tvåpartiregering. Men med bara ett mandats övervikt lär Liberalerna knappast vara intresserat av en sådan lösning. Det skulle betyda att båda lagtingsgrupper måste hålla ihop i samtliga omröstningar – vilket inte är realistiskt. Förra gången Katrin Sjögren var lantråd hade hon 17 mandat i ryggen och det fanns ett tydligt samförstånd mellan partierna. Ändå blev det tumultartat på slutet när kortrutten behandlades och regeringsblocket sprack. Därför lär ett regeringsunderlag med bara 16 mandat knappast locka Liberalerna igen. Centern har dessutom en tendens att driva oppositionspolitik även om man sitter i regeringen. Därför blir en sådan majoritet ännu svagare.

Obunden samling är borträknat redan nu. Med tanke på de ärkekonservativa kandidater som kom in har partiet knappast något intresse att samarbeta med Liberalerna och vice versa.

Hållbart initiativ vill garanterat vara en del av diskussionerna. Men med bara ett mandat lär HI:s roll knappast bli betydande i en framtida regeringsbildning.

Då återstår två reella alternativ för att få ihop en bred bas: Moderaterna och Socialdemokraterna som båda har fyra lagtingsmandat. Även utan Centern räcker det för Liberalerna med MSÅ och S för att få ihop en majoritet, 17 mandat. Det finns troligtvis samsyn i flera av de stora frågorna – men det finns också en viss beröringsskräck.

Många oroar sig för att S kan vara på väg vänsterut – speciellt med tanke på att Mogens Lindén (som har varit tydlig i sin politiska övertygelse i valrörelsen) tog det fjärde socialdemokratiska mandatet. Det kan ligga partiet till last i kommande regeringsförhandlingar. Inte nödvändigtvis för att det leder till en annan S-politik – men oron kan räcka för att avståndet mellan Camilla Gunell och Katrin Sjögrens regeringsunderlag ökar.

I nuläget är det mest troliga scenariot en regeringsbas med Liberalerna, Centern och Moderaterna (och kanske HI) – även om det ännu finns många pusselbitar som ska falla på plats innan man har kommit så långt. Det förutsätter att man kommer överens om de stora frågorna och klarar av att skriva ett regeringsprogram med tydliga mål och prioriteringar.

Att enas kring de stora frågorna kommer inte att bli lätt. Men om Katrin Sjögren lyckas samla den åländska politiska mitten med kompromisser så kan det bromsa den politiska pendeln som lagtinget har drabbats av de senaste mandatperioderna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp