DELA
Foto: Jonas Edsvik

Volontärer hjälper till i Tittes trädgård

Titte Törnroth bestämde sig för att testa att öppna sitt hem för volontärarbetare efter att hon hörde talas om konceptet på en fest för sex år sedan. När Nyan är på besök är det Katy och Anne från Tyskland som hjälper till i trädgården. I gengäld får de mat, husrum och kulturellt utbyte.

Regnet smattrar mot rutorna i Titte Törnroths gamla röda hus i Lemland Västeränga. Katy Tritt och Anne Scheuer är lediga från trädgårdsarbetet den här dagen, vilket nog är lika bra med tanke på vädret. En typisk arbetsdag består av krattning och rensning av ogräs, men också upplevelser och god mat. Båda två öser lovord över sin värd, som de hittat på en webbsida som sammanför volontärarbetare och värdar över hela världen. Sajten påminner en hel del om Air BnB där man kan hyra bostäder under kortare perioder, till exempel under semester, av en privatperson. Men det här konceptet, som heter Workaway, går ut på att söka frivilligt och obetalt arbete i utbyte mot logi och upplevelser.

Utmanar sig själv

Katy Tritt, som är född i USA men uppvuxen i Tyskland, berättar att det är ett billigt sätt att resa, samtidigt som hon får minnen för livet.

– Det är ett sätt för mig att ta mig ur min bekvämlighetszon. Jag är ensam mamma till en nu vuxen dotter och har också vårdat min mamma. Nu är det min tur att få leva. Livet är inte över bara för att man blir äldre, säger hon.

För Anne Scheuer är volontärarbete inget nytt, redan som 17-åring volontärarbetade hon för första gången och sedan dess har hon rest till flera länder för just det syftet. Men volontärarbetarprojekt är ofta utformat för yngre personer, påpekar hon. Anne testar på konceptet för första gången och hamnade hos Titte för att hon specifikt ville till just Åland.

– Det fanns bara två ställen på fasta Åland att välja på och det ena tog bara emot volontärer om det gällde minst sex veckor. Så då mejlade jag Titte istället och vi fick jättebra kontakt direkt.

Katy Tritt har gjort liknande resor flera gånger tidigare.

– Det här är min sjätte gång.

Betygsätts

Att åka till en helt främmande person och bo i deras hus är aldrig helt riskfritt, varken för värden eller volontären. Men varken Katy, Anne eller Titte har haft några obehagliga upplevelser.

– Nej, jag har nog aldrig tänkt på att det skulle vara farligt, säger Titte.

Både volontärerna och värdarna kan betygsättas och recenseras på sajten, berättar Katy.

– Jag brukar alltid kolla recensionerna och Titte hade väldigt bra omdömen, säger hon.

Förutom Tittes goda mat agerar hon också turistguide och tar med volontärerna på utflykter runt om på Åland. Katy och Anne har bland annat besökt Mariehamn, åkt till Kastelholm och fått se äppelodlingarna på norra Åland.

– Det kulturella utbytet är jätteviktigt. Det är en helt annan upplevelse att bo hemma hos någon än på hotell, säger Katy Tritt.

Tips på fest

Titte Törnroth berättar att hon fick reda på konceptet när hon var på en fest i Åbo.

– Jag hjälpte till att städa i köket efteråt och en trevlig kvinna sa att hon saknade sina ”workaways”. Eftersom jag jobbade långa dagar på Nya Åland då, hade en hund hemma som behövde sällskap och löv som behövde krattas, så kollade jag in det.

Sedan den där festen har hon tagit emot runt 20 personer från hela världen i sitt hus i Västeränga.

Katys och Annes vistelse tar slut den här veckan.

– Men jag vill definitivt komma tillbaka hit. Människorna här är så trevliga, avslappnade och hjälpsamma, säger Katy.

Fotografen Jonas Edsvik, Katy och Anne ger sig ut i regnet för att ta några bilder. Under tiden passar jag på att fråga Titte om vad hon får ut av att släppa in främmande människor i sitt hus mot lite frivilligt arbete i trädgården.

– Jag får träffa helt fantastiska människor – och jag lär mig så mycket!

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp