DELA

Volontärer behövs för att hjälpa flyktingarna

Till Åland har det kommit runt 250 ukrainska flyktingar. Nu behövs volontärer som kan hjälpa till att iordningställa lägenheter för de som ännu inte har en mer permanent bostad.

Den åländska filialen till Röda Korsets flyktingförläggning i Pansio har fullt upp med att hitta lägenheter till ukrainarna och sköta andra administrativa ärenden.

Den åländska filialen har funnits i statens ämbetsverk i Mariehamn sedan den 6 juni.

– Just nu håller vi på att kartlägga situationen och vi bokar skola och dagis. Nu är det massa sådana saker som ska skötas och också hälsoundersökningar, säger Helena Flöjt-Josefsson, biträdande chef för förläggningen.

En stor del av arbetet går ut på att hitta lägenheter till flyktingarna.

– Vi får inte dela ut tomma lägenheter, de ska vara möblerade.

Strax under 50 lägenheter behandlas på ett eller annat sätt.

– Vi håller också på att söka volontärer som kan hjälpa till med att flytta runt möbler, då vi har fullt fokus på klienterna. Det finns ett behov där och om man är intresserad kan man kontakta oss.

Hur går det till när en ukrainsk flykting kommer till Åland?

– En ukrainsk flykting går till polisen och registrerar sig i utlänningsregistret och ber om att söka skydd eller asyl. Eller om man vill kan man vara här på turistvisum i 90 dagar. Det beror på vad personen väljer att göra. Man kan först stanna 90 dagar för att se hur det verkar vara.

Om man kommer med ett turistvisum kan man inte ta del av flyktingförläggningens tjänster. För det behöver man söka asyl eller registrera sig som en person som söker tillfälligt skydd.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp