DELA
Foto: Michael Hancock

Villkorliga straff för att ha låtit hästar svälta ihjäl

Det par som åtalades i tingsrätten i torsdags för djurskyddsbrott döms till villkorligt fängelse. Mannen döms till tio månader för grovt djurskyddsbrott och kvinnan till fyra månader villkorligt fängelse för djurskyddsbrott.

Fallet handlar om att tre hästar som svalt ihjäl på en gård på landsbygden. Efter anmälan besökte ÅMHM gården i början av våren 2019 och upptäckte då grov vanvård av flera hästar – en låg död i lösdriftsutrymmet och två andra bedömdes vara kraftigt avmagrade. En av dessa fick avlivas en månad senare, möjligen på grund av kolik.

Paret uppgav i tingsrätten att den svåra torkan 2018 lett till foderbrist och att kvinnans graviditet gjort att de inte haft tid tillräckligt för djurskötseln. Uppgifter om vanvård fanns dock redan 2015. I rätten tog mannen tog på sig hela ansvaret, och medgav att hästarna inte haft tillräckligt med foder och att ligghallen varit i undermåligt skick. Han hävdade att han ensam ansvarade för vanskötseln och att kvinnan inte visste något, detta på grund av hennes hälsotillstånd under graviditeten.

Både mannen och kvinnan meddelas även djurhållningsförbud till den 20 november 2024. Djurhållningsförbudet avser hästar.

Rättelse: endast mannen dömdes för grovt djurskyddsbrott. Kvinnan tillräknades djurskyddsbrott.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp