DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vill ge tillfälligt stöd till Medis

Landskapet föreslår en temporär ändring av lagen som gäller Medis för att kunna ge ett stöd till institutet.

Det ska ge kommunerna mera tid för att hitta en lösning.
– Är Medis fortsatta verksamhet tryggad eller inte?

Den frågan ställde vice talman Veronica Thörnroos (C) nyligen skriftligt till landskapsregeringen. Thörnroos anser att regeringen gått ut med dubbla och otydliga budskap i den frågan då Liberalerna sagt att verksamheten är tryggad och Socialdemokraterna att det stöd som föreslås inte räcker.

I går fick Thörnroos svar av minister Tony Asumaa (Lib). Han kommenterade inte de politiska åsikterna i frågan men redogjorde för vad som nu gäller.

Asumaa konstaterade att landskapet också med det nya landskapsandelssystemet stöder Medis men att stödet, precis som andelarna generellt, har blivit mindre. Det basbelopp som betalas ut till staden är inte heller direkt kopplat till kostnaderna för Medis verksamhet.

– Eftersom kommunerna inte i tillräcklig omfattning hunnit analysera konsekvenserna av det nya landskapsandelssystemet i förhållande till Medis verksamhet, kommer regeringen att i samband med den första tilläggsbudgeten 2018 att föreslå en temporär ändring av landskapslagen om medborgarinstitut.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!