DELA
Foto: Jonas Edsvik

Viking Line och Gotlandsbolaget går ihop i kryssningsbolag

Viking Line köper in sig i kryssningsfartyget Birka Stockholm och bildar ett gemensamt bolag med Gotlandsbolaget för kryssningar mellan Stockholm, Mariehamn och Visby.

Det meddelade Viking Line på onsdagseftermiddagen.

Här är pressmeddelandet i sin helhet:

”Gotlandsbolaget förvärvade i mars 2023 M/S Birka Stockholm för 38 miljoner euro och har nu avtalat om att sälja 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 miljoner euro.

De två anrika rederierna med rötter i två betydelsefulla ö-samhällen – Gotland och Åland – kommer att bidra med sina specifika kompetenser för att under våren 2024 inleda kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn och Visby samt eventuellt även destinationskryssningar i Östersjöregionen. M/S Viking Cinderella, som för tillfället är i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer att flyttas till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm under våren 2024. Köpeskillingen för Viking Lines andel i fartyget är 19 miljoner euro, vilket finansieras ur Viking Lines kassa.

– Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

– Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Det nya bolaget kommer att innebära en stor satsning på kryssningsresor i Östersjön och planering pågår för att kunna starta upp verksamheten och erbjuda en ny, attraktiv produkt med trafikstart under våren 2024. Den initiala avtalsperioden för samarbetet löper i fem år med möjlighet till förlängning.

Genomförandet av ovanstående affär och etablering av det nya gemensamma bolaget förutsätter godkännande från det svenska Konkurrensverket. Det nya bolaget kommer ha sitt säte i Stockholm under ledning av vd Susanne Kaarnimo-Knight.” (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp