DELA
Från vänster: Hannu Kareinen, Li Andersson, Harry Jansson, Maria Ohisalo, Lena von Knorring, Thomas Blomqvist och Sverker Skogberg. (Kirsi Pimiä saknas på bilden.)

Vice lantrådet positiv till nya Ålandsministern

Ålands landskapsregering deltar i SuomiAreena i Björneborg. I början av veckan har vice lantrådet Harry Jansson varit värd för en ministerlunch och haft sitt första möte med den nyutnämnda Ålandsministern Thomas Blomqvist om revisionen av självstyrelselagen.
– Jag tror det är bra att det kommer in helt nya ögon som kan göra sin nya politiska bedömning, säger vicelantrådet.

Här kan du läsa intervjun med den nya Ålandsministern!

För fjärde gången deltar Ålands landskapsregering i SuomiAreena i Björneborg. På plats är vice lantrådet Harry Jansson som under måndagen hade sitt första möte med den nyutnämnda Ålandsministern Thomas Blomqvist. Jansson beskriver mötet som ”en bra och positiv diskussion”.

”Nya ögon”

Jansson och Blomqvist gick igenom revisionen av självstyrelselagen.

– Det var en genomgång av det nuvarande läget. Blomqvist ville höra bakgrunden. Hur processen har sett ut hittills med den nuvarande regeringen, lite om nuläget, vad det är för frågor Åland har. Han ville höra hur jag tycker att vi ska gå vidare och han lovade att lägga den tid som behövs för det här, säger Jansson.

Innan Blomqvist går på semester i tre veckor ska Jansson leverera ett underlag till honom, så att han har möjlighet att göra sin egen bedömning.

Vad tror du om arbetet med Ålandsfrågorna framåt nu under hans ledning?

– Vi får väl se vad som händer nu, hur han bedömer att lagändringarna kommer tas emot. Men jag tror det är bra att det kommer in helt nya ögon som kan göra sin nya politiska bedömning. Det här är välkommet på alla sätt och vis, säger Jansson.

Vad fick du för intryck av Thomas Blomqvist som Ålandsminister?

– Jag känner Blomqvist mycket väl sen tidigare. Så det här känns bara bra.

Ministerlunch

Under tisdagen bjöd Jansson in till en ”traditionsenlig ministerlunch”.

– Den var mycket lyckad. Det är speciellt att få sitta och prata i lugn och ro med ministrar. Det är sällan man får sitta i en halvtimme med kollegorna i Helsingfors, säger Jansson.

– Det är det här som är det positiva med en politiker-vecka. Vi kunde snacka om saker som hänt. Det positiva men också det som varit utmaningar för oss alla, fortsätter han.

I höst kommer kollegorna i Helsingfors på ett besök till Åland, berättar Jansson.

Veikkaus återkomst

På tisdagen förde vicelantrådet tillsammans med PAFs Sverker Skogberg även diskussioner med Veikkaus representant Hannu Kareinen om det finska spelföretagets återkomst till Åland.

– För några år sedan skrev 1 600 stycken ålänningar på ett upprop, om att de skulle komma tillbaka till Åland. Det visar på det stora intresset som finns, säger Jansson.

– Nu har vi haft ett första möte med företrädarna och vi kommer fortsätta dialogen.Vi frågar oss själva hur vi kan undanröja det som Veikkaus upplever är ett problem.

Vad upplever de är ett problem?

– Det är lite oklart. De har tidigare sagt att det är den åländska lagstiftningen men det stämmer inte. Så vi vet inte just nu. Men vad som händer framöver är upp till Veikkaus.

DELTAGARE

På lunchen deltog den nyutnämnda Ålandsministern Thomas Blomqvist (SFP), utbildningsminister Li Andersson (Vf), miljöminister Maria Ohisali (De gröna), Sameli Sivonen, specialmedarbetare till Maria Ohisalo, Kirsi Pimiä, kanslichef vid Inrikesministeriet, Hannu Kareinen, chef för samhällsrelationer Veikkaus, Sverker Skogberg, chef för samhällsrelationer Paf och Lena von Knorring, chef vid Ålandskontoret i Helsingfors.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp