DELA
Foto: Minna Wallén

”Vi var inte på lovligt vatten en enda gång”

Filip Blomberg, ung sportfiskare som tidigare fiskat många gånger på olovliga vatten med Team Hajmat, tar nu offentligt avstånd från tjuvfisket och vill att landskapets fastighetsverk agerar.
Den 7 maj lade Filip Blomberg från Hammarland ut ett blogginlägg om det som han kallar för Kanalgratis tjuvfiske. Kanalgratis är det bolag som producerat Team Hajmats fiskefilmer från Åland som lades ut på Youtube i fjol.

Filmerna – och särskilt en film som tydligt visar att teamet fångat stora gäddor på fredat landskapsägt vatten i Slottssundet i Kastelholm – har fått hård kritik.

I blogginlägget berättar Filip Blomberg att han fiskat med Kanalgratis och Team Hajmat många gånger men att han så småningom insåg att det var både fel och olagligt.

Han är kritisk mot killarna i Team Hajmat och Kanalgratis, men mest kritiskt är han mot att landskapets fastighetsverk som vattenförvaltare inte har tagit itu med saken.

Så här säger han till Nya Åland:

– De gånger jag fiskat med Team Hajmat har vi inte varit på lovligt vatten en enda gång. Det stämmer inte att vattenägare eller andra inte har sagt till att vi varit på olovligt vatten, jag var själv med en gång i Slottssundet när det hände.

Också han berättar att tjuvfisket utan fiskekort eskalerat och att nivån i dag är allt annat än hållbar.

– Man tjuvfiskar och inget händer. Det finns ingen tillsyningsman som kollar att lagen följs. Det kanske kan vara okej med tjuvfiske en eller två gånger men så är det inte i dag.

Filip Blomberg hävdar att alla filmer Team Hajmat gjort – utom den som lades ut förra veckan – innehåller bevis på att teamet dragit upp gäddor på olovligt vatten.

– Om vattenägaren inte reagerar ens när det finns så tydliga bevis på lagbrott – ja, då är lagen bara luft, säger han.

Läs mer i papperstidningen eller i e-Nyan!