DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Vi kallade honom advokat 37”

Under Wirrans-rättegångens andra dag ställdes många frågor om avtalet som de anställda undertecknade efter att krögarparet häktades.
Juristen Marcus Måtar var själv inte på plats under den andra rättegångsdagen. Han står tillsammans med Nicholas Jordan åtalad för övergrepp i rättssak och grovt ocker.

Som Nya Åland rapporterade om i går hävdar åklagaren att Måtar genom att skrämma de tidigare anställda fått dem att avböja att delta i ett program för människohandelsoffer. Juristen skulle istället ha förmått dem att skriva på ett avtal på att de inte ska fordra något av sina arbetsgivare – krögarparet Jordan.

Måtars ombud, vicehäradshövding Bertil Zetter, sade i måndags att det inte är Måtar som har gjort upp avtalet. I själva verket är det de tidigare anställda som i samförstånd har gjort upp ett avtal som sedan Måtar har satt till pappers.

Vicehäradshövding Zetter frågade en av de tidigare anställda om han hade träffat Måtar innan kvällen då avtalet gjordes upp.

– Vi kallade honom advokat 37. Han gillade thailändsk mat och beställde alltid nummer 37 på menyn, svarade mannen genom en tolk.

Blev du tvingad att skriva under avtalet? frågade Zetter.

– Nej, det var ett avtal som vi kom överens om hur det skulle vara.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!