DELA
Foto: Ida K Jansson

Vi handlar en gång i månaden

För ungefär två år sedan tröttnade vi på att pengarna alltid tog slut. Vi tröttnade också på att panikköpa dyr mat på väg hem från jobbet. Sedan dess har vi månadshandlat.

Vad är att månadshandla?

– Det är precis vad det låter som: det är att handla mat en gång i månaden.

Hur gör ni?

– En gång i månaden gör jag en meny för den kommande månaden. Jag gör samtidigt en inköpslista och den femtonde (då lönen kommit) besöker vi butiken. Helst ska vi ha tid båda två, det blir för stressigt att lassa upp alla matvaror på varubandet annars. Så handlar vi, packar upp och behöver inte tänka på mat och inköp på trettio dagar.

Varför månadshandlar ni?

– Det sparar tid och det sparar pengar. Inledningsvis var det mest för att spara pengar, allt småshoppande blir dyrt. Men efter ett tag märkte vi hur skönt det är att aldrig tänka på vad vi ska äta och om ingredienserna fanns hemma. Vardagen flyter smidigt tack vare månadshandlingen, i dag skulle vi inte byta bort den även om den inte sparade pengar.

Men mjölken då?

– Det här är den spontana invändningen för de flesta. Hur hanterar vi eventuell mjölkbrist?

För det första konsumerar vi mycket lite mjölk, det är bara äldsta sonen som dricker mjölk och han får handla den själv om han vill. Men att sticka sig in till butiken och köpa en tetra mjölk är inte krångligt, och det gör vi ibland. Att månadshandla är ett hjälpmedel i vardagen, det är inte ett låst system.

Läs mer om hur Karin och Fredrik Erlandsson går tillväga när de månadshandlar i torsdagens papperstidning eller i e-Nyan!

[poll id=”18″]