DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Vi är nöjda med domen”

Ett ovillkorligt fängelsestraff, men frikännanden på två punkter.

Ombudet för den huvudåtalade i den stora knarkrättegången, Christer Söderberg, är på det stora hela nöjd med domen på tre år och fyra månaders ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott och grov misshandel.

– Vi är nöjda med tingsrättens bedömning att det inte har handlat om någon organiserad brottslighet och att två av åtalen mot min klient har förkastats.

Hans klient har pekats ut som ledaren i ett stort narkotikanätverk. Men enligt advokat Christer Söderberg är bilden av mannen som någon slags knarkkung kraftigt överdriven.

– Pressen har följt rättegången med stort intresse och presenterat en bild som sammanfaller med åklagarens. De flesta av de åtalade har varit på fri fot och då är det lätt att skylla på den enda som sitter frihetsberövad, alltså min klient, sade Söderberg i sin slutplädering i november.

När Nyan når honom har han ännu inte hunnit läsa hela domen, men är försiktigt positiv.

– Med tanke på att tingsrätten har bedömt både misshandeln och narkotikabrottet som grova är det en skälig dom. Sedan får jag och min klient diskutera om det är aktuellt med ett överklagande eller inte.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!