DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Verkligt underlig” ändring i reseregler från Sverige

Det räcker inte att resa igenom Norrtälje kommun för att kunna dra nytta av lindrigare inreserestriktioner. Det undantaget gäller enbart om man är bosatt i kommunen, enligt ett förtydligande i går från gränsbevakningen. Informationen har även bekräftats för Nya Åland av stationschef Kim Westman. Samtidigt har man lagt till gamla undantag om släkt, arbetspendling och ägande av fastighet.

Som Nya Åland rapporterade redan före jul finns det undantag i de nya finska inresereglerna. Då sades det att för invånare på gränsorterna mellan Finland och Sverige och Finland och Norge, samt för personer som reser från Norrtälje kommun i Sverige till Åland gäller ”lindrigare” regler.

Här krävs antingen ett intyg över en godkänd vaccinationsserie mot covid-19, eller EU:s digitala covidintyg över genomgången covid-19-infektion högst sex månader tidigare, eller ett intyg över negativt resultat av ett covid-19-test som tagits högst 7 dygn före ankomsten till Finland.

Det tolkades i början som att alla som reser via Norrtälje kommun är undantag, men i går uppdaterade och förtydligade gränsbevakningen på sin hemsida att det gäller endast de som är bosatta i Norrtälje kommun. Informationen har även bekräftats för Nya Åland av stationschef Kim Westman.

Som vanligt gäller dock att finländska medborgare alltid får komma hem.

”Gå till botten med det här”

När Nya Åland når riksdagsledamot Mats Löfström på kvällen så är han förvånad över den uppdaterade ordalydelsen på gränsbevakningens hemsida.

– Det har inte överhuvudtaget varit tanken eller andemeningen. I beslutstexten står det ”personer som reser i trafiken mellan Norrtälje kommun och Åland”. Där står inget krav på boendeort. Några sådana diskussioner fördes inte överhuvudtaget.

Han säger att det är ”helt omöjligt” att undantaget skulle missförståtts på det viset.

– Det var uttryckligen så att man skulle kunna säkerställa att man kan ta den här vägen till Åland. Det är inte hemskt många som bor bara i Norrtälje som har kopplingar till Åland. Vi ska ta och gå till botten med den här saken.

Så det är alltså konstigt att gränsbevakningen skrivit så här?

– Det kan man lugnt säga. Jag hade ingen aning om att de uppdaterat på det viset. Det är ingen som varit i kontakt med mig, verkligt underligt.

Samtidigt så har man även gjort andra ändringar som också förbryllar Löfström, ändringar som visserligen lättar upp boendekravet. Alla de undantag som fanns tidigare, såsom familjeskäl, arbetskraftspendling eller om man äger fastighet på Åland gäller tydligen nu. Detta meddelar Löfström senare på kvällen efter Nya Ålands första samtal.

– Tidigare var det sagt att inga sådana undantag skulle gälla. Därför var Norrtälje-öppningen så extremt viktigt för Åland. Ur det här perspektivet, om man hårddrar det så är det egentligen bara turister som skulle behöva negativt PCR-test, resten är undantagna om de har giltig orsak.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp