DELA

Åland vill ha undantag från testkrav

Att ålänningar måste ha testintyg vid inresa till Sverige bidrar inte till smittskyddet i Sverige. Därför ber nu Åland Sverige om att undanta ålänningar från intygskravet.

– Testning i syfte att få ett intyg som möjliggör inresa till Sverige har nu pågått på Åland i drygt sex veckor. Resultaten av denna testning visar att testkravet inte bidrar till smittskyddet i Sverige samtidigt som det orsakar stora kostnader på Åland.

Det skriver social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och landskapsläkare Knut Lönnroth i ett brev till Sveriges inrikesminister Mikael Damberg.

Landskapsregeringen önskar därför att Sverige i första hand gör ett undantag från testkravet för Åland, i andra hand gör ett undantag för personer med intyg på genomgången covid-19 de senaste 6 månaderna.

Ministern och landskapsläkaren hänvisar bland annat till siffror från Medimar enligt vilka bara två av 472 testade positivt under en testperiod tidigare i våras, varav båda hade haft covid-19 och fullbordat isoleringstiden.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp