DELA
Foto: Ida K Jansson

Vem vill du ge nordiskt miljöpris?

Nu kan du föreslå vem du anser ska vinna Nordiska rådets miljöpris. 300 000 danska kronor ska gå till någon i Norden som har gjort något speciellt för att bidra gällande tanken om “från hav/jord till bord”.

Nordiska rådets miljöpris har delats ut sedan 1995 och temat varierar varje år. Priset ges till en nordisk organisation, näringsverksamhet eller person som “på ett föredömligt sätt har lyckats integrera respekten för miljön i sin verksamhet eller i sitt arbete eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för miljön.” skriver rådet på sin hemsida.

I år ligger fokus på hållbara matsystem, alltså hållbart från hav och jord till bord, och retur.

– Miljöpriset har genom alla år satt fokus på aktuella utmaningar och även om vi tidigare haft både nominerade och vinnare från matområdet så är vi spända på att få ta del av alla de ambitiösa initiativ som finns i Norden som kan bidra till den viktiga utvecklingen av hållbara livsmedelssystem, kommentarer Lars Hindkjær, priskommitténs ordförande.

Fram till den 12 maj kan den som vill nominera sin kandidat via hemsidan norden.org.

Vinnaren offentliggörs i Köpenhamn den 2 november 2021 under Nordiska rådets session.

Nominerade ålänningar

Ålänningar har varit nominerade till priset tidigare.

Ifjol var biodlaren Torbjörn Eckerman nominerad för sitt arbete med att hålla Ålands bibestånd fritt från det skadliga varroakvalstret.

År 2019 var Emmaus Åland nominerade för sina butiker, för sin klimatsmarta restaurang och för att man ger arbetslösa nya möjligheter.

Året före, 2018, var Ålands Vatten ab nominerade för sitt arbete med hållbart dricksvatten.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp