DELA

Vem ärver tronen efter Ehn?

Vad heter Moderat Samlings nästa ordförande?

Åtta namn nämns.
Moderat Samlings valberedningsgrupp diskuterar redan frågan om vem som kan ta över partiledarskapet då Johan Ehn slutar. Gruppens uppgift är att vaska fram kandidater till vårmötet nästa år.

Flera alternativ finns. Utöver partiets lagtingsledamöter Petri Carlsson, Annette Holmberg-Jansson, Gun-Mari Lindholm och Tage Silander, nämns de två ministrarna Mika Nordberg och Wille Valve, stadspolitikern Nina Lindfors och också partiets före detta lagtingsledamot Danne Sundman.

Enligt Nya Ålands källor har Annette Holmberg-Jansson, Mika Nordberg och Wille Valve det bredaste stödet inom partiet. Holmberg-Jansson kombinerar entreprenörskap med ett brinnande socialpolitiskt engagemang, Nordberg har starkt kommunalt stöd efter MSÅ:s framgångar i valet i Jomala medan politiska kunskap och samarbetsförmåga ses som Valves trumfkort.

Populära i partiet är också röstmagneten Tage Silander, stadspolitikern Nina Lindfors och Lemlandspolitikern Danne Sundman.

Gun-Mari Lindholm och Petri Carlsson är de som uppges stå längst ifrån varandra. Lindholms stöd finns huvudsakligen i den före detta socialpolitiska obundna falangen medan Carlsson representerar de ”gamla” Moderaternas yttersta högerpolitik.

Annette Holmberg-Jansson, Mika Nordberg och Wille Valve säger till Nya Åland att de i det här skedet inte vill föregå valberedningsgruppens arbete. Men de säger också att de seriöst skulle överväga ett ja om valberedningen skulle be dem kandidera.

Petri Carlsson, Nina Lindfors och Tage Silander anser att frågan om kandidatur kommer för tidigt, de säger sig inte ha funderat på saken ännu.

Vi lyckas inte nå Gun-Mari Lindholm men enligt Ålands radio är hon villig att ställa upp om valberedningen frågar henne.

Den enda som ger ett blankt nej är Danne Sundman.

– Jag är tacksam över att nämnas i sammanhanget men jag har lett ett parti tidigare utan att sitta i lagtinget. Det är mycket svårt och kräver tungt ideellt arbete, säger Sundman.