DELA
Foto: Veronika Åström

Veikkaus stoppar försäljning på Åland

Tidigare har Polisstyrelsen i riket skött kontrollverksamheten över Veikkausförsäljningen på Åland, men de kan inte längre göra det efter att Åland instiftade en ny lotterilag den 1 januari 2017, enligt Velipekka Nummikoski, vd på Veikkaus.

– Det här ligger inte i våra händer. Det är myndigheterna som borde lösa den här situationen. Vi är inte är säkra på att det är lagligt att sälja våra spel på Åland om ingen kontroll görs, säger han.

En av de som drabbas är Åke Lindholm, ägare av spelbutiken Tipsettan i Mariehamn. Lindholm har en känsla av att detta kommer att leda till ett ramaskri hos ålänningarna.

– Det är beklämmande. Vi är bara en bricka i spelet men Veikkausspelen har funnits för ålänningarna här sedan 1940, säger han, som berättar att han försökt att nå lantrådet utan resultat.

Nina Fellman, kansli- och kommunminister, är den som är ansvarig för spelfrågor. Hon befinner sig i Bryssel när Nyan når henne på onsdagskvällen.

– Jag vet väldigt lite om detta ännu. Det kom till min kännedom i dag (onsdag, reds.anm.). Jag vill inte spekulera eller ha åsikter innan jag satt mig in i frågan, säger hon.

I dag, torsdag, kommer hon att ha ett möte med berörda tjänstemän inom förvaltningen.

– Vi behöver sätta oss ner och reda ut vad det är som hänt och varför, och sedan får jag kommentera vidare.

Läs mer i Nya Åland!