DELA
Foto: PRIVAT

Växtförädling kan ge klimattåliga växter

Ett sätt att hantera klimatförändringens effekter på jordbruket är att förädla tåligare grödor.

– Det finns mycket forskning på hur klimatet kommer se ut i olika delar av landet, den infon utnyttjar vi, säger Merja Veteläinen på Finlands enda förädlingsföretag.
Traditionellt sett har Finland inte stora problem med torkan, snarare tampas bönderna med för mycket vatten på åkrarna. Därför är många av de finska växterna förädlade för att tåla andra förhållanden än de som rått nu i sommar. Men på de växtförädlingsföretagen har man varit medveten om klimathotet en längre tid och anpassat sina prognoser – och växter – därefter.

– Vi sätter igång förädlingsprojekt varje år, hela tiden. Eftersom utvecklingstiden är så lång så måste vi titta in i framtiden, det vi ser är att det kommer finnas stora väderleksvariationer, både torka och mycket regn samt åskväder som också tar på grödorna. När vi nu idag sätter igång nya processer försöker vi jobba med egenskaper som klarar dessa variationer. Det gör nog alla växtförädlare i hela världen, säger Merja Veteläinen på Boreal växtförädling ab.

Hur länge har ni varit medvetna om möjliga konsekvenser av klimatförändringen?

– Ganska länge, säkert tjugo år. Jag har jobbat fem år och under hela den tiden har man funderat på det. Så länge man pratat om klimatförändringen har nog växtförädlarna tagit hänsyn till det, eftersom det tar lång tid att utveckla nya sorter.

Läs mer i måndagens Nya Åland!