DELA

Vatten läckte in på färja

Vinterstormen har ställt till det rejält för passagerarfärjorna ute på Östersjön. Silja Tallink-fartyget Romantika, som går mellan Riga och Stockholm, fick problem i det hårda vädret tidigt i morse när en radarantenn blåste loss. Vatten läckte in i flera hytter och passagerarna fick evakueras.

Det var tidigt under torsdagsmorgonen den 12 januari, cirka klockan 03.40 fick som passagerarfartyget Romantika skador på en av radarantennerna. De flög i väg och orsakade skador på ett fönster.

– Händelsen är under kontroll, det finns ingen fara för varken passagerare eller fartygets säkerhet. Fartyget fortsätter sin färd mot Riga. Fönstret leder till den så kallade Tangobaren, placerad föröver, det är främst det området ombord som påverkades. Det läckte även in en del vatten vid passagerarutrymmet vid däck fem. Passagerarna fick omedelbart nya hytter. Det handlar om minimala mängder av vatten, och påverkar inte säkerheten ombord för varken passagerare eller fartyget, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Vid olyckstillfället fanns 277 passagerare och 178 besättningsmedlemmar ombord.

Händelserna gjorde att Romantikas avgång från Stockholm senarelades och vinden kunde blåsa över.

Nu undersöker rederiet varför radarfunktionen lossnade. rederiets egen analys är ändå att de troligtvis rör det sig om en liknande händelse som inträffade ombord på systerfartyget Victoria I under december 2015. För att undvika att en liknande situation skulle uppstå omplacerades den främre radarkonstruktionen på Victoria I och även Romantika till ett mer skyddat läge.

Inte heller Viking Lines Grace klarade sig utan skador i stormen. När fartyget skulle ta i land i Marihamn på onsdagseftermiddagen stötte hon i kajen och fick en buckla i skrovet.

Men enligt Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer -Svahnström var det inte något allvarligt. Det säger hon till Ålands radio.

Skiftet blev liggande i Långnäs och turen kl 18.15 till Kökar på onsdagen och returen Kökar–Långnäs kl. 06.30 i går ställdes in. Björkö vajerfärja (mellan Björkö och Lappo) togs också ur trafik.