DELA
Foto: Jonas Edsvik
Allt fler bedragare utger sig för att vara från Skatteförvaltningen.

Skattebyrån varnar för falska deklarationsmeddelanden

I februari börjar skattedeklarationerna skickas ut.

Men samtidigt ökar bedrägeriförsöken. Nu varnar Skatteförvaltningen för falska meddelanden.

Antalet falska meddelanden som skickats i Skatteförvaltningens namn har ökat avsevärt under de senaste åren. Bedragarna utnyttjar aktuella skatteärenden i sina meddelanden. Därför tror Skatteförvaltningen att det kommer att cirkulera flera falska meddelanden under våren som gäller skattedeklarationer. Bedragare försöker på olika sätt få människor att klicka på länkar som leder till falska webbplatser.

En del falska meddelanden kommer per e-post, men den största delen är textmeddelanden i telefonen.

Det finns inte heller några länkar i textmeddelanden som kommer från Skatteförvaltningen, och avsändaren är alltid någon av dessa tre: Vero, Skatt eller Vero-Skatt. Om textmeddelandet kommer från någon annan än dessa avsändare, exempelvis från ett okänt telefonnummer, eller det innehåller en länk, är det ett falskt meddelande.

Ofta hänvisas det i meddelandet till brådska som ska få personen att agera snabbt.

Skatteförvaltningen rekommenderar också att kunderna inte heller loggar in i MinSkatt via en sökmotor som Google eller Bing ger, eftersom sökmotorresultaten i vissa fall leder till en falsk webbplats som ser ut som den äkta webbplatsen.

– När människor kontrollerar sina förhandsifyllda skattedeklarationer är det viktigt att de går till MinSkatt genom att skriva tjänstens adress www.skatt.fi/minskatt på webbläsarens adressfält. Klicka aldrig på länkar som kommit per textmeddelande, och i de äkta meddelanden som Skatteförvaltningen skickat finns det inte heller sådana, säger Jaakko Nummijärvi, biträdande direktör på Skatteförvaltningen.

De förhandsifyllda skattedeklarationerna för privatpersoner kommer till MinSkatt senast den 28 mars.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp