DELA

Varmare än normalt för årstiden

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Det efterlängtade regnet har börjat komma i mindre portioner. På söndagskvällen med en del inslag av åska. Eftersom det var åskskurar så föll det väldigt ojämnt.

I Jomala by kom det 4 mm men på Eckerö och Björnhuvud föll det hela 15 mm i ett häftigt åskväder som dock gick över ganska snabbt. Tisdagskvällen gav även mindre lokala skurar.

Men temperaturerna fortsätter att vara mycket varmare än normalt för årstiden. För hela september är den normala dygnsmedeltemperaturen 11,3 grader. Septembers dygnsmedeltemperatur startade med höga 15,4 grader men i stället för att sakta sjunka för var dag så ökade den igen och i början av veckan hade septembers medeltemperatur ökat till hela 16,1 grader.

Men indikationerna för fortsättningen tyder på att det blir lite svalare men fortfarande varmt för årstiden. Det fortsätter att komma regn i mindre portioner men det i samband med värmen får nog svamparna att hoppa upp ur mossorna.

Värmen har även fått en del äppelträd att missuppfatta årstiden som på Raili Franks bild från Bomarsund där äppelträden blommar igen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan