DELA
Foto: Johan Orre

Åland Gallup: Var det rätt av HI att lämna regeringen?

Hållbart initiativ lämnade regeringssamarbetet i onsdags, vilket Nya Åland kunde avslöja på tisdagskvällen. Orsaken uppges vara bristen på ett tydligt löfte om att klimatlagen ska avancera tillräckligt snabbt. Vad tycker du om Hållbart initiativs beslut? Är det rätt? Eller fel? Tyck till i Åland Gallup!

Efter att landskapsregeringen begärt undantag för en del av sjöfarten gällande kravet att ingå i systemet med utsläppsrätter krävde Hållbart initiativ (HI) att det beslutet kompenseras med ett löfte från lantrådet om att den åländska klimatlagen ska avancera i sådan takt att den hinner behandlas i lagtinget den här mandatperioden. HI och lantrådet träffades och diskuterade saken i tisdags. Efteråt meddelade Alfons Röblom, talesperson för HI, att man inte var nöjd med lantrådets besked, eftersom det inte innehöll något konkret löfte. HI:s ledning kallade samman politikrådet som är det organ i partiet som fattar beslut om viktiga frågor. Rådet bestämde sig enhälligt för att lämna regeringen, vilket Nya Åland avslöjade samma kväll. Alfons Röblom och lagtingsledamot Simon Holmström bekräftade uppgifterna på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

– Beslutet blev att HI lämnar regeringen, men det var inget lätt beslut att fatta. Helst hade vi fortsatt jobba hårt för en progressiv politik och för ett mer hållbart samhälle på alla politikområde, sade Alfons Röblom på presskonferensen.

Efteråt kommenterade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att hon var förvånad över beslutet.

En följd av HI:s beslut är att regeringen nu består av Centern, med nio mandat och Moderaterna samt Obunden samling, som båda har fyra mandat var. Centern får alltså inte majoritet i lagtinget utan både obundna och moderaterna. Wille Valve, partiordförande för MSÅ kommenterade att ”förutsättningarna inte försämrats” och att regeringen nu är ”renodlat borgerlig”. Obunden samlings ordförande Bert Häggblom uttryckte förvåning över beslutet och menade att den som vill påverka bör sitta i regeringen om den har möjlighet.

Delta anonymt

Som vanligt ställs också frågan om vem man skulle rösta på om det var val i dag.

Åland Gallup är en enkätundersökning som administreras av Mats Adamczak.

Precis som tidigare behöver du behöver ett Facebook-konto för att kunna vara med, men dina svar är anonyma. Gallupen är öppen fram till tisdag kväll.

Här hittar du Åland Gallup!

På grund av Facebooks säkerhetsuppdateringar, med mål att skydda användare och undvika missbruk av konton, behöver du som deltar i gallupen via smarttelefon eller läsplatta logga in på ditt Facebook-konto på nytt för att skicka in dina svar. Klicka på den blå symbolen ”Log in with Facebook” som finns högst upp gallupsidan och uppge där dina inloggningsuppgifter.

Det går också bra att använda webbläsaren i telefonen/plattan (precis som du gör när du använder en dator) och logga in på facebook.com. Där söker du sedan upp Åland Gallup och fyller i dina svar.

Frågorna i Åland Gallup

Har du ändrat dina vanor på grund av inflationen och stigande priser? Du kan välja flera alternativ.
Ja, jag väljer bort inköp och eller aktiviteter, exempelvis restaurangbesök eller kultur/idrottsupplevelser, som sätter guldkant på tillvaron.
Ja, genom minskad bilkörning.
Ja, genom minskade/ändrade inköp av mat och hushållsartiklar.
Ja, genom att vidta åtgärder för att sänka kostnaden för uppvärmning.
Ja, jag är mer noggrann med elförbrukningen hemma.
Ja, jag har sett över mina lån.
Nej, jag har inte vidtagit några åtgärder.
Jag kan inte ta ställning.

Tycker du att det var rätt av Hållbart initiativ att lämna regeringssamarbetet?
Ja.
Nej.
Jag kan inte ta ställning.

Som vanligt ställs även frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val i dag.