DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>PRIVAT DRIFT Anders Holmberg anser att man skall låta det privata näringslivet ta hand om driften och utvecklingen av Mariebad. Badhuset kunde, tycker han, till exempel kombineras med ett fartyg och bli ett spahotell.

Valet syns i stadens motionsflod

Ett flytande spahotell på Slemmern, fler flyktingar och ett rökfritt Mariehamn.

Det är några av alla nya motioner i stadsfullmäktige.
Att vi närmar oss val syns inte minst i stadsfullmäktige där ledamöterna i tisdags lämnade in hela tio motioner.

Obunden samling vill, med Anders Holmberg som första undertecknare, att staden hyr ut Mariebad för att bli av med de dyra driftskostnaderna och ser framför sig ett spahotell där övernattningsdelen är ett fartyg som ligger på Slemmern. Han vill också att parkeringssituationen i Västra hamnen ses över.

Ålands framtid (Axel Jonsson) vill utöka parkeringstiden på Torggatan och Nygatan från en halv timme till en timme och den i Miramar och Nyfahlersgaragen till fyra timmar. Partiet vill också (Rolf Granlund) att de kanter som finns mellan skyddsväg och trottoar jämnas ut för att underlätta för rörelsehindrade.

Liberalen Rauli Lehtinen vill att staden blir en rökfri kommun enligt samma principer som ”Rökfri ÅHS” och som det kommunala projekt som pågår i riket bygger på.

Socialdemokraterna vill för sin del dels att Mariehamn skall ta emot fler flyktingar (Igge Holmberg), dels att man utlyser en tävling med ett bra pris för den egna personalen för att få tips om smarta inbesparingar (Henrik Löthman).

Nya Åland skrev i går om att Socialdemokraterna dessutom motionerar om gratis pensionärsbad, cykelstationer och en Mariehamnskarta.