DELA
Foto: Moein Eshghi

Ukrainare med tillfälligt skydd kan nu ansöka om hemkommun

Ukrainska flyktingar som fått tillfälligt skydd och som har uppehållstillstånd till den 4 mars nästa år kan nu ansöka om att bli invånare i en av Ålands 16 kommuner.

Informationen finns att hitta i ett Ålandsspecifikt utskick från Migrationsverket. Ansökan om en hemkommun kan göras via Magistraten på Torggatan 16B i Mariehamn.

”Samtliga personer som är inskrivna vid förläggningen har fått ett automatiskt förlängt uppehållstillstånd till och med den 4 mars 2024 och har fortsättningsvis rätt till mottagningsservice från förläggningen under den tiden eller fram tills dess att de anhåller och beviljas hemkommun”, skriver Helena Flöjt-Josefsson, biträdande chef för Ålands förläggning.

Förläggningen har skickat ut informationen till samtliga klienter som omfattas av tillfälligt skydd.

Uppehållstillståndet på grund av tillfälligt skydd påverkas inte av att man väljer att ansöka om en hemkommun. ”Hemkommunen påverkar inte dina rättigheter eller ditt medborgarskap i Ukraina. Du kan fortfarande resa eller återvända till Ukraina om du vill,” heter det i utskicket, som finns på svenska, ryska och ukrainska.

Utskicket innehåller också information om bostadsbidrag, utkomststöd, arbetsmarknadsstöd, barnomsorg och skola, social-, hälso- och sjukvårdstjänster, id-kort, bankkonto, med mera.