DELA
Foto: Niclas Nordlund

William Stenius i spalten: Tyska polisens uppmaning till stökiga supportrar – Rök cannabis

I skrivande stund är det bara några timmar kvar innan England spelar sin första match mot Serbien i fotbolls EM.

Något som det alltid rapporteras om inför ett fotbollsmästerskap som England är med i är de stökiga fansen. Allt för överförfriskade män i grupp är sällan en bra kombination.

EM-finalen 2021 som spelades mellan England och Italien på Wembley i London höll på att sluta i en katastrof.

Netflix har släppt dokumentären ”Attack on Wembley” som handlar om hela matchdagen.

England hade öppnats upp efter pandemins lockdown och landslaget skulle spela den största matchen sedan 1966 då England senast vann en stor turnering.

Supportrarna samlades utanför Wembley flera timmar innan matchstart och många var utan biljett till matchen. Spola fram tiden tills det att arenan började släppa in supportrar och många av de biljettlösa fansen såg sin chans att ta sig in.

Flera sektioner på arenan hade stängts av på grund av coronarestriktioner, vilket så klart betydde att arenan hade plats för fler supportrar än de biljetter som sålts till matchen.

Staket vältes, stora grupper människor utan biljett rusade mot biljettkontrollerna och kaos utbröt.

Det hela slutade med att det vara flera personer utan biljetter som tog sig in och att Italien vann matchen på straffar, något som mannen som var säkerhetsansvarig för matchen var glad över, torts att han själv var engelsman.

Vad hade hänt om alla tiotusentals fans som var utanför arenan velat ta sig in till Wembley och fira guldet?

Antagligen hade det inte slutat så bra.

Nå väl, det är inget nytt att de engelska supportrarna har ett rykte om att vara stökiga.

Årets EM i Tyskland är inget undantag. Däremot har tyska polisen försökt hitta lösningar för att lugna ned de engelska supportrarna.

Bland annat genom att enbart servera lättöl till de engelska fansen inför premiären mot Serbien, som också har en skara stökiga supportrar. De har även uppmanat engelsmännen att röka cannabis istället för att dricka alkohol. I Tyskland är cannabis lagligt sedan i april och Stephan Knipp, talesperson för polisen i tyska Gelsenkirchen säger så här till brittiska The Sun: ”Att dricka alkohol kan göra människor mer aggressiva, och att röka cannabis lugnar ner dem”.

Det återstår att se hur bra den tyska polisens taktik fungerar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp